x

Bill Rieflin är död – 59 år gammal

Bill Rieflin är död – 59 år gammal

Bill Rieflin har gått bort, 59 år gammal. I nuläget har man inte gått ut med dödsorsak men enligt meddelanden på sociala medier hade han cancer, skriver Consequence Of Sound.
 
För många är Bill Rieflin en okänd artist men han har verkat bakom riktiga rockdinosaurier. Som trummis har han jobbat med och varit en del av Ministry, R.E.M och nu senast King Crimson.
 
Nyheten om hans död kablades också ut genom King Crimsons gitarrist Robert Fripp som på Facebook skrev:
 
"Ett samtal från Tracy Rieflin i Seattle ... Tracy berättade för Toyah och mig att dagen var grå och när Bill flög iväg öppnade sig molnen och himlen blev blå i cirka 15 minuter. Flyg fint broder Bill! Mitt liv är mycket rikare efter att ha lärt känna dig."
 
Bill Rieflin inledde sin musikkarriär i Seattle under sena 70-talet och tidiga 80-talet med band som The Telepaths och The Blackouts. Senare skulle han lämna det sistnämnda bandet för Ministry. Och det var också på industriscenen som han gjorde sig ett namn. Han har trummat på klassiska Ministry-album som The Land Of Rape And Honey och The Mind Is A Terrible Thing To Taste. Han har även spelat med Swans och medverkar på en låt i Nine Inch Nails klassiker The Fragile.
 
– Bill var en gigant och oerhört viktig musiker, säger GAFFAs Mathias Skeppstedt och fortsätter:
 
– Det är han och legenden Martin Atkins som är de två trummisarna på Ministrys klassiska live-platta In Case You Didn't Feel Like Showing Up och han var en konstant medlem i Swans. Han spelade på alla Swans skivor under comebacken 2010-2019 och när jag pratade med Michael Gira sa han att han alltid åkte till Bill när skivan var klar så fick Bill göra precis vad han ville på den. Och Bill gjorde alltid plattan bättre enligt Gira.
 
2003 blev han en del av R.E.M. och spelade i bandet tills upplösningen 2011. Han bidrar även med sina trumkunskapet på albumen Around The Sun, Accelerate och Collapse Into Now.
 
Bill Rieflin slutade turnera 2016. Vila i frid.
 
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA