x

Ny podd om kärleken till den fysiska skivan

Ny podd om kärleken till den fysiska skivan

Den nya podcasten SkivSnack har premiär 2 april och handlar om musik i allmänhet och skivor i synnerhet. Stefan Sundberg bjuder in kända gäster som Dregen, Meja, Ronny Svensson, Pernilla Andersson och Europe med flera som alla har en nära och varm relation till den fysiska skivan. Tillsammans minns de plattorna som inspirerat, påverkat och satt avtryck. Och de som man inte gillar. 

LP-skivan är, som du förmodligen inte missat, tillbaka med besked och försäljningen ökar stadigt. Och CD- skivan som spåddes vara helt borta vid det här laget lever fortfarande. Varför? Det är något som den nya podcasten SkivSnack kommer att gräva djupt i. 

– Jag tror att det dels handlar om känslan av att ha något fysiskt i hyllan hemma. Ett omslag, texter, bilder. Något att hålla i. Men för oss skivfantaster handlar det också om jakten på att hitta den där skivan man saknar, den som kompletterar skivsamlingen, säger Stefan Sundberg, programledare och producent för SkivSnack och fortsätter:

– Förhoppningen är också att lyssnaren efter ett avsnitt ska ha hittat massor av ny musik att kolla upp.

Debutavsnittets gäst Dregen, från Hellacopters och Backyard Babies, kommer att prata om livealbum, som ju hade sin storhetsperiod på 70-talet.

– På de bästa liveplattorna finns en interaktion med publiken som man aldrig kan få till i en studio. Men det får man som lyssnare ta del av om man köper en liveplatta, säger Dregen i programmet. 

Stefan Sundberg har ett förflutet som radioproducent och journalist på Sveriges Radio. Han har producerat flera uppmärksammade musikdokumentärer för Sveriges Radio och har också producerat ett flertal hyllade program av Sommar I P1 med bland andra Dregen, Mikkey Dee, Olle Jönsson och Jacob Mühlrad. 

– Jag har varit skivfantast sedan jag var tio år och detta är ett drömprojekt för mig, att få prata musik och skivor med likasinnade, säger Stefan Sundberg. 

SkivSnack kommer initialt släppas varannan vecka. Bland de första programmen kommer man, förutom Dregen, bland annat kunna höra Meja prata om skivorna hon minns från barndomen som håller än och de som inte håller. Europe rankar sina egna plattor från sämst till bäst. Filmjournalisten Ronny Svensson pratar om de bästa plattorna man hittar i skivbörsarnas 10-kronorsbackar. Pernilla Andersson snackar om de album i föräldrarnas skivsamling som påverkat henne mest.

LÄS OCKSÅ: Spotify lanserar nytt projekt – ska hjälpa artister ekonomiskt


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA