x

Sociala medier stoppar live-streamad musik

Sociala medier stoppar live-streamad musik

På grund av coronaviruset väljer allt fler människor att sitta i karantän och hålla sig hemma. Musiklivet har flyttat ut på internet där det streamas live-konserter via sociala medier. Men nu har bland annat Facebooks upphovsrättsregler gjort att flera live-spelningar avbryts.

Många initiativ har tagits för att människor ska kunna ta del av musik på sociala medier istället. Bland annat Facebooksidan Bring It Home vill hjälpa musiker som drabbats av virusets konsekvenser då många spelningar blivit inställda. Sedan två veckor tillbaka har flera artister spelat live via deras sida där upp till 30 000 personer har kollat live.

Daniel Josefsson, en av initiativtagarna till Bring It Home, berättar för SVT att deras live-spelning i måndags helt plötsligt stängdes ner. Först trodde han att det var ett missförstånd, de fick ett felmeddelande där det stod att de sysslade med bedrägligt beteende och missledande information.

Daniel hörde då av sig till Facebooks support och efter det var sidan uppe igen. Men under ännu en streamad spelning på tisdagskvällen uppstod samma problem. Sidan lades ner natten mellan tisdag och onsdag, sedan dess har de inte hört något mer.

I Facebooks regler för musik står det att användarna inte får dela något på plattformen som innehåller musik som ägs av någon annan eftersom det bryter mot upphovsrätten. Det står även att videor som skapats i syfte för att skapa musikupplevelser för andra eller för användaren själv kommer blockeras – och att sidan, gruppen eller profilen kan bli raderad. Orsaken till detta framgår dock inte.  

Nu när många befinner sig i karantän har de en begränsad möjlighet för att nå ut med sin musik eller kunna ta del av musik. Daniel Josefsson berättar att deras sida inte är den enda som stängts ner, och att detta är väldigt problematiskt.

– Jag tycker att det är viktigt att vi har starka upphovsrättslagar, men om de börjar stänga ner livestreams innebär det att man stryper det enda sättet för musiker att nå ut till sin publik. Vi hade 10 000 följare som vi inte kommer åt nu, och om samma sak skulle hända en artist förlorar man inte bara intäkter utan också kontakten med sin publik, berättar Daniel Josefsson.

LÄS OCKSÅ: Så bra är Håkan Hellströms nya låt - "feg i positiv bemärkelse"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA