x

Johnossi testar på en helt ny grej – "det här är något annorlunda"

Johnossi testar på en helt ny grej – "det här är något annorlunda"

Nu släpper Johnossi sin första låt på svenska. Rockduon som startade 2003 och som släppte sitt sjätte album Torch // Flame 28 februari har skrivit och framfört alla sina låtar på engelska sedan starten. Men nu kommer en helt fristående svensk version av titelspåret Torch // Flame. Med det sagt så handlar det inte om en direktöversättning.
 
– Det här är något annorlunda, något för oss helt nytt, säger John Engelbert, sångare i Johnossi, i ett pressmeddelande och fortsätter:
 
– Vi har varit ett band sedan 2003. Sex album. Alla på engelska. Att skriva och sjunga på engelska har alltid varit det mesta naturliga för mig. Jag antar att det är så för att jag som barn lyssnade nästan uteslutande på engelskspråkiga artister och det var genom dem som jag formade mitt egna musikaliska uttryck. Det är ytterst sällan jag ens övervägt att skriva och sjunga på svenska genom alla år.
 
Men i julas hände något. John lyssnade på deras då ännu ej släppta låt Torch // Flame och plötsligt kom några meningar på svenska till honom.
 
– Hmm, intressant tänkte jag och pausade låten. Tog fram min gitarr, spelade Torch // Flame och började sjunga meningarna som precis kommit till mig. Det kändes bra, så jag letade efter flera sinnesbilder att sätta ord på och tacksamt nog fortsatte det bara komma i ett stadigt flöde.
 
Han spelade in på sin voice memo och efter ett tag hade han skrivit sin första låttext på svenska någonsin.
 
– I hemlighet spelade jag in den i studion och presenterade den så småningom för de andra. Vi bestämde oss i princip direkt att den förtjänade att släppas. 
 
Lyssna på den här:
 
 
Johnossi skulle i skrivande stund varit ute på Europa- och Skandinavienturné, men den har flyttats till hösten på grund av den rådande Coronasituationen. Nya turnédatum är:
 
11 sept Frankfurt, Batchkapp
13 sept München, Muffathalle
14 sept Köln, Essigfabrik
16 sept Hamburg, Reeperbahn festival
17 sept Berlin, Columbia halle
18 sept Rostock, M.A.U. Club
19 sept Leipzig, Werk 2
20 sept Münster, Skaters Palace
 
30 okt Gävle, Gasklockorna
31 okt Örebro, Frimis
06 nov Norrköping, Arbis
07 nov Karlstad, Nöjesfabriken
12 nov Malmö, KB
13 nov Lund, Mejeriet
14 nov Helsingborg, The Tivoli
17 nov Stockholm, Cirkus
19 nov Uppsala, Katalin
20 nov Sundsvall, Aveny
25 nov Göteborg, Pustervik 
26 nov Göteborg, Pustervik 
27 nov Göteborg, Pustervik
28 nov Södertälje, Estrad
 
14 dec Wien, Flex
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA