x

De mäter den svenska musikscenens förluster – men behöver din hjälp

De mäter den svenska musikscenens förluster – men behöver din hjälp

Initiativet Musiken Tystnar har startats upp för att mäta förluster runt livemusiken i Sverige under den här pandemi-tiden.
 
"Musiken är en naturlig del av våra liv som skapar sammanhang, mening och glädje för hela samhället. I en bransch som redan tidigare haft små marginaler blir effekterna av det vi nu upplever katastrofala på extremt kort tid. Vi tar ofta de hårt arbetande inom musikscenen för givna eftersom konserterna och artisterna alltid finns där när när vi behöver dem. Nu är det precis tvärtom", hälsar man i ett pressmeddelande.

Inställda och uppskjutna konserter skadar just nu alla som spelar och arbetar runt livemusiken.
 
"Vi vill skaffa oss en uppfattning över hur många som drabbats, hur många arbetstillfällen som försvunnit, hur många konserter som ställts in och vilka intäkter som gått förlorade."
 
Initiativtagarna bakom Musiken Tystnar ber nu om hjälp för att samla in data till ett underlag som visar hur utsatt musikscenen är.
 
Sidan musikentystnar.se uppdateras hela tiden och i skrivande stund är förlusterna uppe i drygt 39 miljoner kronor som förlorats knutet till 3 470 konserter och det tickar på. Samtidigt finns ett stort mörkertal.
 
– Vi ser på det som skickats in att vi saknar många venues och bokningsbolag, men det är ändå svindlande summor som kommit in, och många ledsamma historier kring vad som hänt, säger Mattias Tell på Westside Music Sweden och fortsätter: 
 
– 500 miljoner till hela kultur-Sverige känns som en blek insats.
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA