x

Erbjuder musiker betalt i förskott

Erbjuder musiker betalt i förskott

COVID-19-krisen slår hårt mot hela den svenska kultursektorn. Nu öppnar STIM upp möjligheten för låtskrivare, kompositörer och musikförlag att få ersättning i förskott.

– Det är en svår tid för musikskapare och vi på STIM gör allt vi kan för att stötta våra anslutna genom krisen. Nu inför vi ett erbjudande om förskottsbetalning under en begränsad tid, säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd på STIM i ett pressmeddelande.

Initiativet innebär i korthet att STIM-anslutna som fått minst 10 000 kronor i ersättning under 2019 kan ansöka om förskottsutbetalning. Förskottets storlek baseras på hur mycket den anslutna fått utbetalt under 2018 och 2019, och hur många andra som ansöker. Den kan maximalt uppgå till 200 000 kronor.

Totalt har 50 miljoner kronor avsatts för förskottsutbetalningar och ansökningar från anslutna musikskapare och förlag tas emot fram till den 5 maj i år.

– Vi utesluter inte att ytterligare initiativ kan bli aktuella framöver, men detta är en viktig åtgärd som vi kan vidta just nu för att mildra konsekvenserna för våra medlemmar när konserter ställs in och många verksamheter som spelar musik stänger ner. Erbjudandet om förskottsutbetalning är det mest omfattande i STIM:s snart 100-åriga historia och vi är stolta över att kunna genomföra det, säger Karsten Dyhrberg Nielsen.

MEST LÄST: Kolla in obekväma ögonblick med musiker i SVT


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA