x

COVID-19 gör oss nostalgiska

COVID-19 gör oss nostalgiska

De senaste veckornas lyssningsstatistik från Spotify visar att vi under dessa karantän-tider är mer nostalgiska när det kommer till musiklyssnandet. Global lyssningsstatistik mellan första till sjunde april visar att skapandet av nostalgi-tematiserade spellistor har ökat med 54 procent.

– Kan det vara så att familjära låtar inger en känsla av trygghet under utmanande tider? Kanske, berättar David DiSalvo, skribent inom beteendevetenskap.

David DiSalvo menar att nostalgi kan få människor att tänka tillbaka till en tid då våra liv kändes enklare och vi hade mer kontroll.

Spellistorna som skapats de senaste veckorna innehåller ord som nostalgi, throwback och oldies i titlarna och består av favoritlåtar från förr. Den mest följda throwback-listan på Spotify just nu är ”All Out 00s” och har fler än 8,1 miljoner följare.

Här i Sverige har användarna lyssnat extra mycket på artister som Ted Gärdestad, ABBA och Marie Fredriksson. En artist som streamats extra mycket de senaste veckorna är Cyndi Lauper, hennes låt Girls Just Wanna Have Fun har under en vecka streamats mer än 2,3 miljoner gånger.

– Varje artists dröm är att deras musik ska inge en känsla av trygghet, av glädje och av inspiration. Det är därför vi gör det vi gör – för att knyta an, för att berätta delade historier som människor kan relatera till, gråta till, skratta åt, dansa och vara glada till och tröstas av, berättar Cyndi Lauper för Spotify.

Kategoriserat i decennier har dessa låtar lyssnats mest på det senaste:

70-talet: Sol, Vind Och Vatten – Ted Gärdestad, Dancing Queen – ABBA, Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) – ABBA

80-talet: Säg Mig Var Du StårCarola, När Vi Två Blir EnGyllene Tider, Ännu Doftar Kärlek – Marie Fredriksson, För Kärlekens Skull – Ted Gärdestad, Himlen Är Oskyldigt Blå – Ted Gärdestad

90-talet: Kung För En DagMagnus Uggla, EloiseArvingarna, Tro – Marie Fredriksson

00-talet: Vart Jag Mig I Världen VänderDen svenska björnstammen, Känn Ingen Sorg För Mig GöteborgHåkan Hellström, 17 ÅrVeronica Maggio, Genom Eld & VattenSarek

10-talet: Babblarnas Vaggvisa – Babblarna, SandMolly Sandén, TappatVictor Leksell, Wake Me UpAvicii

LÄS OCKSÅ: Eva Dahlgren i samarbete med Jocke Berg – avslöjar framtida planer


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA