x

Är det här årets hittills bästa album?

Är det här årets hittills bästa album?

Just nu verkar Fiona Apples nya album vara alla kritikers favorit. Skivan har dessutom fått den sällsynta topp-poängen 100 av 100 från Metacritic. Därför är det starkt rekommenderat att kolla in Fiona Apples femte album – Fetch The Bolt Cutters.

Albumet har fått topp tio-betyg på Pitchfork, det hamnade på toppklass A hos Consequence of Sound, fick fem av fem stjärnor hos The Guardian, The Independent, The Times och The Telegraph. Albumet har även fått en entusiastisk recension i New York Times.

GAFFA har också recenserat Fetch The Bolt Cutters, här fick skivan "bara" fem av sex stjärnor och ett urklipp ur recensionen lyder:

”Ett porträtt i The New Yorker beskriver hennes konst som radikal sensitivitet. Med lika delar originalitet och sårbarhet är Fiona Apple ett unikum. När hon exempelvis inte förberett ett tacktal på VMA:s och istället påpekade att 'the world is bullshit' stod det klart att hon inte tänkt finna sig i att göra som alla andra. Ända sedan hon som tonåring debuterade med 1996 års Tidal har hon gjort musik på sina egna villkor, i sin egen takt. Hon är mer eller mindre synonym med integritet.”

Recensenten avslutar texten med:

”Framför allt känns det som att hon själv njutit av att spela in albumet vilket gör det energiskt och smittsamt trots att texterna behandlar ämnen som våldtäkt och #MeToo (inte minst textraden 'You raped me in the same bed your daughter was born in' i For Her). En höjdpunkt är titelspåret vars namn är en referens till en scen i TV-serien The Fall där Gillian Anderson spelar en polis som utreder sexbrott. I låten ingjuts hundskall träffsäkert som ett drivande rytmiskt element som på något sätt blir karaktärsenligt för albumet som både är lekfullt och allvarligt på samma gång.”

Läs hela recensionen från GAFFA här.

Lyssna på plattan här:

LÄS OCKSÅ: Insamlingskväll för Musikens Hus streamas via GAFFA – dessa artister medverkar


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA