x

BLOGG: Vad fan var det vi såg – Ture Sventon på tramadol?

BLOGG: Vad fan var det vi såg – Ture Sventon på tramadol?

Spanade ni in det Lady Gaga-kurerade One World: Together At Home i lördags natt? För er som inte gjorde det, så gjorde jag det åt er. Det var för det mesta helt fruktansvärt. Lizzo och något framträdande till måhända de enda undantagen. Så många artister är uppenbarligen ingenting utan allt lull-lull de brukar omge sig med.

Live Aid 1985 var den vita och välbärgade mannens börda i en pompös megasatsning. Men det arrangemanget hade i alla fall fulländade och klassiska uppträdanden. One World: Together At Home har ingenting av något sådant. Det kanske man inte kan begära när artisterna sänder från sina vardagsrum, men något mera spännande kunde samtliga ha gjort sina shower. Detta varv ”vi bryr oss”-satsning syftade som tur var inte till att publiken skulle donera pengar. Förmögna människor, företag och institutioner ska givetvis kontinuerligt beskattas så mycket som är behövligt för att alla människor på global skala ska kunna leva drägligt. En pandemi eller svältkatastrof ska inte förändra någonting. Men detta polyfona livearrangemang handlade istället om ”Corona-medvetenhet”.

Nog om självklarheter. Vad som absolut inte var självklart, var Sir Elton Hercules Johns insats. Den mångmiljonsäljande superstjärnan hade rullat ut flygeln på garageinfarten. Bakom honom: en basketkorg och en basketboll – konstigt, men så långt inget haveri. Sedan börjar han spela och sjunga, I’m Still Standing.

Jag är den första att erkänna att Johns 70-tal var en serie väldigt energiska och underhållande liveshower. Men nu, när intensiteten saknas, så blir det så uppenbart att Elton John varken kan spela eller sjunga. Sin glammiga uppenbarelse till trots så finns det få artister som är så grovhuggna som John. Han behandlar sitt piano som en vägarbetare behandlar en gatuborr och den här gången verkar han inte ens kunna uttala engelska ord ordentligt. ”Am til tanding!”, han låter som Ture Sventon på tramadol. Och stackars flygeln, Elton John är Ivan Drago, i Rocky IV, och pianot är Apollo Creed.

Tre gånger har jag sett Elton John live och ingen av gångerna har varit särskilt lattjo. John är faktiskt komplett urusel live. Jag kan inte komma på någon annan artist som jag beundrar så mycket, som har en så rik låtkatalog och en så lång karriär, som är så dålig på scen. Han hade nog varit ingenting utan låtskrivarkollegan Bernie Taupin.

Ja, Elton John är till åren kommen och hans röst förändrades efter en operation på 80-talet. Men efter detta fiasko är jag mest bara orolig för honom.

Se debaclet nedan, efter att Victoria och David Beckham introducerat honom.

LÄS OCKSÅ: Är det här årets hittills bästa album?


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA