x

Melodifestivalens krav – vill få in fler kvinnliga låtskrivare

Melodifestivalens krav – vill få in fler kvinnliga låtskrivare

Att ännu fler kvinnor ska stå som låtskrivare för bidragen i Melodifestivalen är en ny regel som SVT kommer införa från 2022. Det ska finnas med minst en kvinnlig upphovsperson bland de bidrag där det finns fler än en låtskrivare, skriver Aftonbladet.

– Varje år får vi ganska mycket kritik för hur det ser ut på upphovssidan. Det är något vi tar på största allvar och vi vill se en större andel kvinnliga upphovspersoner. För att hjälpa den utvecklingen så inför vi från 2022 att alla bidrag ska ha en kvinna på upphovet helt enkelt, berättar Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson för Aftonbladet.

Under åren har SVT successivt skärpt kraven för att fler kvinnliga låtskrivare ska finnas med i Melodifestivalen. 2014 infördes ett krav på att 20 procent av låtarna skulle ha minst en kvinnlig upphovsperson och 2015 infördes ett krav som innebär att hälften av låtarna i tävlingen skulle ha minst en kvinnlig låtskrivare.

– Vi har inte riktigt sett den utveckling som vi hade hoppats på och vi tänker att det här är ett sätt att öppna upp för fler konstellationer, bredda musikaliskt och kreativt, och få nya infallsvinklar och ämnen att skriva om. Det är att ta Melodifestivalen in i framtiden, säger Karin Gunnarsson.

LÄS OCKSÅ: Grimes och Elon Musk har bytt namn på sin bebis X Æ A-12


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA