x

KRÖNIKA: "Saknar allt det där som får rasistiska småpojkar att utveckla ståfräs"

KRÖNIKA: "Saknar allt det där som får rasistiska småpojkar att utveckla ståfräs"

Jag har faktiskt ingen aning om vad vi firar idag? Har hört att det har någonting med regeringsformen eller Gustav Vasa att göra. Den här dagen var inte ens en röd dag när jag var ung.

Sedan ska det inte stickas under stol med att hela grejen med nationaldag fick sig en törn under 90-talet, när fullfjädrade rasister paraderade gatorna med den svenska flaggan i tid och otid. Dessa rasister har kommit tillbaka på bred front, nu en aning mer polerade, men med samma bruna tankegods och motiv bakom ytan. Vi har i alla fall inte samma oproblematiska relation till varken nationalism eller flaggan som säg USA eller Norge.

Därmed inte sagt att den sortens nationalism inte också är osund. Den amerikanska patriotismen verkar mest ha underlättat för makten att skicka unga, fattiga män in i döden, för ingenting annat än att göra de rikare ännu rikare. Medan den norska fosterlandskänslan mest bara gjort att norrmän är ännu störigare än vad de borde vara.

Sedan är det ju det där med den där jäkla låten. Du Gamla, Du Fria, som initialt hette Du Gamla, Du Friska. Richard Dybeck textsatte en gammal melodi 1844 och det var den biten som blev vår nationalsång. Från början var det en folksång av Märta Ramsten och Eva Danielson, som hyllade monarken framför riket – jag tycker verkligen att båda samhällsfenomenen låter minst lika obehagliga.

”Sverige” nämns inte en enda gång i texten. Men tydligen dyker vårt land upp i den polska nationalsången. Jag misstänker att det inte är i positiva ordalag. Samtidigt har Du Gamla, Du Fria aldrig antagits som officiell hymn. Det anses att dängan är så väl förankrad i den svenska befolkningen att det inte behövs.

Men varför är den så jävla dålig? Jaja, ingen nationalsång är ju egentligen något som går att lyssna på överhuvudtaget. Men jag kan ju ändå känna kraften i diktaturdängan Hymn Till Sovjetunionen, det franska powerstycket Marseljäsen eller alla de där sydamerikanska nationalsångerna som alltid verkar skrivna i alla hast, stressiga och stökiga.

Nationalsånger är verkligen inte skrivna för att man ska lyssna på dem. Ingen följer något slags normal skön låtstruktur. Sedan är nationalism givetvis bullshit. En teater för att vissa maktgrupper vill vissa saker. Ja, vi som växer upp inom en viss kulturs ramar har vissa delade erfarenheter. Men jag och Richard Jomshof har varken samma erfarenheter eller upplevelser av vår bakgrund. Jag lyssnade till exempel aldrig på Ultima Thule. Och vi delar absolut inga åsikter om vad Sverige har varit och ska vara.

Med det sagt så tycker jag att Du Gamla, Du Fria ska kasseras. Den är sämst. Och vi ska givetvis inte ersätta den med trötta låtar som Öppna Landskap med Ulf Lundell, Sverige med Kent, den förvisso fantastiska, men ändå opassande, Idas Sommarvisa eller det fullkomligt barocka förslaget När Vi Gräver Guld I USA med G.E.S. – ett gäng som var avdankade redan när de skrev den låten. 

Jag kan tillika räkna ut med arslet att det är svårt att samla folk kring låten Schweden Schweden av Ebba Grön, eller Erik Lundins Suedi – trots att de båda är jäkligt bra förslag. Däremot är Björn Afzelius Sång Till Friheten ett jäkla fantastiskt och rimligt förslag. En kubansk låt av Silvio Rodríguez Domínguez från början. Sedan är Afzelius mer eller mindre den ende skåning som jag älskar bortom all rimlighet, trots att jag vet att han alltid låter så högtravande att det gör ont. Vad sägs om Den Blomstertid Nu Kommer för den delen, en genuint bra låt som också bottnar i svensk vistradition. Och saknar allt det där som får rasistiska småpojkar att utveckla ståfräs – det förment storslagna.

Själv är jag brutalt svag för Uti Vår Hage. Den har all den där naturlyrik som av någon anledning måste finnas i allt som anses ”svenskt”. Samtidigt som den bär ett tungt stråk av djupt vemod. I den slipper man också nationalismen, monarken och generisk fosterlandskärleken – all den skit som det här landet bygger på. Eller kanske älskar jag den mest för att det var den visa morsan brukade sjunga när jag skulle somna när jag var liten. Det är fan anledning nog.

Så, bestämt, där har vi vår nationalsång.

LÄS OCKSÅ: Demonstranter spelar Judas Priest – på stulen polisutrustning


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA