x

Stödlinje håller öppet dygnet runt – tack vare Avicii

Stödlinje håller öppet dygnet runt – tack vare Avicii

Efter Aviciis död startade stjärnans familj en stiftelse namngiven efter houseikonen, Tim Bergling Foundation. Stiftelsen inledde tillsammans med organisationen Mind ett samarbete 2019, för att minska antalet självmord, skriver Mind i ett pressmeddelande. 

Mind är en en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa och stöd till människor i kris. Tidigare har organisationen erbjudit samtal och chatt mellan 06–24, men nu kommer de hålla öppet dygnet runt, året runt. Mind tar emot 40 000 samtal per år till Självmordslinjen.

”Vi vet att ett medmänskligt samtal kan rädda liv och Mind gör ett mycket viktigt arbete när det gäller att förebygga självmord. Vårt ändamål med stiftelsen är bland annat att förhindra självmord och psykiskt lidande hos barn, unga och unga vuxna”, säger Klas Bergling, Tims pappa. 

Cirka 1500 personer tar sitt liv i Sverige årligen och organisationen anser att samhällets insatser inte är tillräckliga. Samtidigt skriver de att det finns en risk att självmorden ökar i och med den oro och otrygghet som Coronapandemin innebär.

– Vi är särskilt oroliga för ungas situation när det gäller att få fullständiga betyg och möjligheter att komma ut på arbetsmarknaden. En viktig skyddsfaktor för psykiskt välbefinnande är att kunna försörja sig själv och vara hoppfull inför framtiden. Läget för ungas framtidsutsikter äventyras i pandemins fotspår, menar Karin Schulz, generalsekreterare för Mind.

Minds Självmordslinje nås på telefonnummer 90101 eller via chatt på Mind.se.

För dig som känner att du behöver stöd finns också:

BRIS, telefonnummer 116 111

Jourhavande medmänniska, telefonnummer: 08-702 16 80

Jourhavande präst, som nås via 112

Riksförbundet SPES, telefonnummer: 08-345873

LÄS OCKSÅ: The National misstagna för AFA-aktivister


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA