x

Souls släpper ny musik – efter 24 år

Souls släpper ny musik – efter 24 år

Det svenska alternativa rockbandet Souls är tillbaka. Nyss utgivna Whooewhoo är en av tre låtar som bandet släpper under 2020 tillsammans med unika videoverk till varje låt.

Musiken spelades in i Electrical Audio, Chicago med Steve Albini hösten 2016. 

"Whooewhoo är en kompromisslös och klaustrofobisk evighetskärlekslåt som handlar om oförmågan att släppa taget", meddelas det via ett pressmeddelande.

Resan till Chicago – där bandet remixade sin debutskivan Tjichischtsiy (Sudêk) för vinyldistribution (Rundgång Records) – dokumenterades av filmaren Ulf Södergren och bandet passade på att spela in tre nyskrivna låtar som var tänkta att släppas när den tilltänkta dokumentärfilmen om Souls blev klar.

Filmen är dock uppskjuten på obestämd framtid så ett beslut togs att släppa ut musiken på annat sätt. Souls såg möjligheten att få samarbeta med intressanta konstnärer och valde att släppa låtarna via konstfilmformatet.

– Vissa saker tar tid och nu när allt ska gå snabbt och världen är i gungning känns det fint och viktigt att släppa världens kanske längsta och/eller mest tålamodsprövande musikvideo, hälsar bandet genom gitarristen Andreas Catjar.

Sorgen efter självmordet

Det filmade materialet och idén bakom det skapades av den tyska koreografen och dansaren Andriana Seecker som hade för avsikt att förkroppsliga den klaustrofobiska men sköra känslan i musiken. Materialet filmades för över sju år sedan i Marseille av den franska fotografen och filmaren Chloé Boutin till en teaterföreställning. I slutändan användes dock aldrig materialet i föreställningen som det var tänkt av Seecker & Boutin. Andriana Seecker har sörjt detta eftersom hon lade ner enormt mycket arbete på koreografin som är starkt inspirerad av upplevelsen och sorgen efter ett självmord i familjen.

När Andriana hörde Whooewhoo för första gången tänkte hon direkt på dessa filmsekvenser som bara legat på en hårddisk sedan dess. Kolla in den här:

Souls är Andreas Catjar/gitarr, Johan Karlsson/bas, Markku Hildén/trummor och Cecilia
Nordlund/gitarr/sång. Johan, Cecilia och Andreas bildade bandet i Helsingborg 1992 och de släppte ett antal singlar och två fulllängdsalbum (Tjichischtsiy (Sudêk) -94 och Bird, Fish Or Inbetween -96) på bland annat Telegram Records och hann med både Sverige-, England- och USA-turneér. Bandet splittrades 1997 men återförenades 2016.

KRÖNIKA: "Ser man inte problemet är man uppenbart dum i huvudet"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA