x

Byter namn efter rasismdebatt – och släpper protestlåt

Byter namn efter rasismdebatt – och släpper protestlåt

Dixie Chicks droppar ”Dixie” i namnet och blir The Chicks. Samtidigt släpper de en protestlåt, skriver bland annat GAFFA Danmark

Med begreppet ”dixie” menas den amerikanska Södern eller mer specifikt de sydliga delstater som gick under benämningen Sydstaterna under det amerikanska inbördeskriget. Ett krig som utkämpades mellan åren 1861–1865 och som till viss del berodde på slaveriets vara eller icke vara. Sydstaterna kämpade i kriget för att hålla sig utanför den Amerikanska unionen och för ett upprätthållande av slaveriet.

Beslutet från den Texasbördiga countrygruppen kommer efter en diskussion i USA om landets rasistiska historia. En debatt som fått ny luft efter de demonstrationer som följt på polisens dödande av den svarte 46-årige amerikanen George Floyd i Minneapolis den 25 maj. Symboler från den så kallade konfederationstiden, då Sydstaterna stod utanför den Amerikanska unionen, har ifrågasatts och statyer som hyllar den eran har rivits ned.

The Chicks är inte det första band som bytt namn efter debatten om rasism. Nyligen bytte Nashvillegruppen Lady Antebellum namn till Lady A på grund av begreppet antebellums koppling till slaveriet. Specifikt betyder antebellum ungefär ”före kriget” på latin.

I samband med namnbytet släpper The Chicks också en helt ny singel med titeln March March. En låt som kommer att finnas på deras kommande femte studioalbum Gaslighter, som släpps 17 juli. I låten diskuteras bland annat Greta Thunberg, klimatprotester, vapenvåld och underbetalda lärare. I videon visas Black Lives Matters-demonstrationer och konfrontationer med polisen. I slutet visas namnen på många av de svarta amerikaner som dödats av polisen.

Detta är inte första gången The Chicks ger sig in i den politiska debatten. Frontaren Natalie Maines kritiserade George W Bush och USA:s invasionen av Irak 2003. ”Vi skäms för att USA:s presidenten kommer från Texas”, sa hon då från en scen i London. En kritik som inte togs emot väl i allmänhet i USA, men som flög ännu sämre i den konservativa countryvärlden.   

Se videon till March March nedan.

KRÖNIKA: "Lämna inte tillbaka en spänn av bidraget"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA