x

Maxida anklagas för blackface – på sommarpratares Instagramkonto

Maxida anklagas för blackface – på sommarpratares Instagramkonto

Igår sommarpratade författaren och krönikören Betlehem Isaak i Sommar I P1. Betlehem är dotter till den i Eritrea fängslade, svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak

Betlehem Isaak är också kvinnan bakom Instagramkontot ensvartfeminist. Ett konto som bland annat lyfter rasism, likt skribenten Fanna Ndow Norrbys konto Svart Kvinna. Det är således inte bara den rasism Isaak själva utsätts för som läggs upp på hennes konto. Utan andra får även skicka in sina upplevelser och tankar.

En person som skickat in sina tankar till Isaaks konto är en person som starkt ifrågasätter artisten Maxida Märak. ”Alltså jag har funderat på det här länge… Samiska artisten maxida kör ju blackface”, skriver personen bland annat.

”Hennes föräldrar är vita i huden och så även hon. Men hon måste använda BUS (brun utan sol, reds. anm.) eller spraytanning för jag vet att hon inte är så där brun i verkligheten. Alltid funnit det här problematiskt men Stockholmsfeministerna och de vita feministerna tror att samer är så där bruna i huden. Det är ingen som ifrågasätter hennes black face.

Absolut, det finns svarta samer också men majoriteten har vit hud. Det har även maxida. Finner det hycklande att hon stöttar black lives matter med ett black face.”          

Den som skickat inlägget undrar varför hela Sápmi (benämning på samefolket samt det geografiska område där samer traditionellt har bott) är tyst om detta. Personen är också kritisk mot Maxidas användning av kolt (samernas traditionella dräkt) och hennes sätt att sminka sig som den amerikanska urbefolkningen.

Om inlägget skriver Isaak själv:

”När man tjänar på att se ut som svarta, och andra grupper- men samtidigt slipper den rasism och utsatthet som kommer med att vara svart!

Detta är ett bra exempel på att inte ha förstått de privilegier man besitter.
Det finns även andra influencers/ artister som håller på så här!
Tack till dig som skrev om detta till mig!
#ensvartfeminist”

LÄS OCKSÅ: Alla David Bowies låtar rankade från sämst till bäst – plats 352-338


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA