x

Ny undersökning: Stora könsskillnader på hitlistorna

Ny undersökning: Stora könsskillnader på hitlistorna

Bara 19 av de 100 mest populära låtarna från 2020 har en kvinna som avsändare. När det gäller album är siffran 17 av de 100 mest populära albumen 2020.

Det visar en ny undersökning av Rolling Stone, som nyligen publicerat en sammanställning över de mest populära låtarna och albumen från första halvan av 2020. Listan är baserad på streams och försäljningssiffror, men tillskillnad från Billboards hitlista är spelningar i radio inte medräknat.

Jämfört med hela 2019 har andelen låtar med kvinnor sjunkit med sju procent, medan antalet album av kvinnor ökat med en.

Tittar man endast på låtlistans topp tio ser det dock aningen bättre ut, där hittar vi fyra kvinnor. Dua Lipa är den som är bäst placerad då hon intog fjärdeplatsen med Don’t Start Now. Hon efterföljs av Doja Cat och Megan Thee Stallion. Och på åttondeplats finner vi Tones and I med Dance Monkey.

LÄS OCKSÅ: Taylor Swift + The National = sant

På albumlistan är Billie Eilish ensam kvinna på topp tio, då hennes album When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (som släpptes redan 2019) hamnade på en niondeplats. Hon är även den enda kvinnan med två placeringar på listan då EP:n Don't Smile at Me landade på plats 49.

Lady Gaga och Selena Gomez är de enda kvinnorna vars album legat på förstaplatsen. Dock har de båda tappat placeringar med tiden. Lady Gagas Chromatica hamnade istället på nittonde plats och Selena Gomez Rare på 37.

Och här på hemmaplan är det lika illa. Enligt en undersökning av Musikguiden är 82 procent av albumen på den svenska topplistan 2020 släppta av manliga artister, och alltså endast 18 procent av kvinnliga. 

Att det är så få kvinnor på listorna betyder dock inte att kvinnor engagerar sig mindre i musik i förhållande till män. Tvärtom visar en undersökning att kvinnor är mer aktiva inom kreativa områden såsom, musik, konst och litteratur – studien visade dessutom att kvinnor var generellt mer kreativa. 

LÄS OCKSÅ: Svensk storfestival har ännu inte ställt in 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA