x

Punkartisten Leif Ekring är död – 51 år gammal

Punkartisten Leif Ekring är död – 51 år gammal

För några dagar sedan gick Charta 77:s frontman Per Granberg ut med den tragiska nyheten att bandets tidigare trummis Leif Ekring (längst till höger i bild) har gått bort, 51 år gammal.

"Det är med stor sorg jag måste meddela att våran käre vän, Leif Ekring inte längre finns bland oss. Vi kommer att sakna honom något så blåjävligt, som vän, hans bisarra humor, hans stora hjärta, hans driftighet och hans kreativitet."

Under gårdagen, när Leif Ekring skulle ha blivit 52 år, skrev Per Granberg ett längre meddelande om minnen och sorgen:

"Du var väldigt dedikerad det vi gjorde. Vi repade minst två gånger i veckan hela bandet och du och jag skrev låtar på akustiska gitarrer och nötte stämsång lika många dagar. Vad vi saknade i musikalitet vann vi båda på envishet. Du hade en skitdålig akustisk gitarr och jag hade två hyfsade så du fick helt sonika min ena. Den målade du genast om i rött och svart."

Leif Ekring blev en del av Charta 77 under 1987 och blev kvar i bandet till 1994. Första skivan han medverkade på var tiotumsvinylen White Face

1994 flyttade Leif Ekring till Göteborg och lämnade i samma veva bandet. Detta samtidigt som gruppen höll på att skriva ihop det framgångsrika albumet Tecken I Tiden. Han körade emellertid på 1996 års album N Annorlunda.

Per Granberg skriver vidare om en vänskap som fortsatte efter tiden tillsammans med Charta 77 och trots att Leif Ekring flyttade till Thailand.

"Visst blev du sjuk men du visste att jag bara fanns ett telefonsamtal bort."

Läs hela meddelandet här:

Charta 77 bildades 1983 och är en av Sveriges största trallpunk-band. Under den nu snart 40 år långa karriären har bandet skickat ut punkhits som Lilla Björn Och Lilla TigerVykort Från RioHerrarna I SandlådanGrisfesten och Ensam Kvar.

För några dagar sedan släppte gruppen den nya singeln Slår Pannan Blodig som de dedikerade till Leif Ekring med orden:

"Det tar ett helt liv att leva och bara ett ögonblick att dö. Ibland slår man pannan blodig. Ibland slår man pannan blodig tillsammans med någon eller några andra. Vi kommer att sakna att slå pannan blodig tillsammans med dig. Farväl Leif."

MEST LÄST: Thåström delar en 10-årig flickas salta Imperiet-sågning


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA