x

Kritik efter Spotify-svenskens utspel: ”En störig girig liten skit”

Kritik efter Spotify-svenskens utspel: ”En störig girig liten skit”

Spotify-VD:n Daniel Ek har hamnat i blåsväder efter en intervju med Music Ally, rapporterar flera medier.

Spotifys affärsmodell och låga ersättningsnivåer har länge varit en nagel i ögat på musiker. Likaså de fördelar som artister med stora skivbolag i ryggen får via placeringar på spellistor och gräddfil när det kommer till marknadsföringsmöjligheter hos streamingtjänsten. Enligt en nyligen genomförd studie tjänar en mellanstor och oberoende label endast cirka 3 öre per stream.  

I intervjun, som publicerades i torsdags, säger Ek att det allt som oftast är de missnöjda som hörs i medierna. Han hävdar att artister uttalat sig positivt om Spotify privat men att det inte finns något incitament för dem att göra detsamma i offentligheten. Han säger också att allt fler artister kan leva på pengarna de får via endast streaming.

Enligt Ek måste musiker hålla jämna steg med tiden och släppa en stadig ström av innehåll. Han fortsätter:

”Vissa artister som gjorde bra ifrån sig förr kanske inte klarar sig lika bra i detta framtidslandskap. Det går inte att spela in musik var tredje eller fjärde år och tro att det ska vara nog. De artister som lyckas idag inser att det handlar om att skapa kontinuerligt engagemang tillsammans med fansen. Det handlar om att lägga ned det arbete som krävs, om storytellingen kring albumet och om att hålla en kontinuerlig dialog med ens fans.

”Jag tror att de som inte klarar sig bra inom streamingen i huvudsak är människor som vill släppa musik på det sätt den släpptes förr”, lade Ek till.

Flera musiker har därefter kritiserat VD:n. Bland annat retweetades R.E.M.-basisten Mike Mills inlägg av David Crosby. Mills avslutade sin tweet med att be Ek att ”dra åt helvete”. Crosby kryddade den ursprungliga tweeten med att kalla Daniel Ek ”en störig girig liten skit”.

MEST LÄST: Kritik efter Spotify-svenskens utspel: ”En störig girig liten skit”

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA