x

Efter kritiken – Zara Larsson bryter samarbete

Efter kritiken – Zara Larsson bryter samarbete

Kritik har kommit från flera håll under lång tid sedan Zara Larsson blev ansiktet utåt för Huaweis mobiltelefoner. När hon ingick ett samarbete med företaget sa hon bland annat till Resumé att:

"Huawei är ett privatägt företag i Kina som nu har kommit med en bra mobil, mer än det tänker inte jag på eller kommenterar, för det har jag inte att göra med egentligen."

Hon förtydligade i samma intervju att: "det finns alltid en risk att det händer någonting som man inte hade kunnat förutse. Det där gäller ju från båda håll, det kan lika gärna vara jag som gör något knasigt som Huawei känner att de inte kan stå för. Jag kanske orsakar en skandal som Huawei inte känner att de vill associeras med. I värsta fall får man väl bara avbryta samarbetet."

Nu har just detta skett, Zara Larsson avbröt samarbetet och är med facit i hand är hon inte särskilt nöjd med beslutet att vara en del av Huaweis reklamkampanj.

– Om jag nu ser tillbaka på det, var det ur ett professionellt men också personligt perspektiv, inte den smartaste dealen jag gjort, säger hon nu i en intervju i Nyhetsmorgon, rapporterar Expressen.

Samarbetet avbröts för några månader sedan och nu letar popstjärnan efter en organisation att skänka delar av den summa som hon tjänat via Huawei.

Det kinesiska telekombolaget har satts ordentligt under lupp efter misstankar om spioneri och tydliga kopplingar till kinesiska staten.

– Även om de skulle vilja vara ett normalt bolag som alla andra, så är det inte möjligt. Enligt lag måste de dela med sig av information till kinesiska staten, om den kräver så. På så vis är de inte ett tillförlitligt bolag, menar bland annat forskaren Tim Rühlig vid Utrikespolitiska Institutet, UI, enligt SVT.

I intervjun med Nyhetsmorgon låter Zara Larsson hälsa att hon inte längre vill vara en del av det.

– Det är inget jag står för. Och även om Huawei menar att de inte har några kopplingar till det, så är det svårt att bevisa eller motbevisa. Vi vet ju att kinesiska staten, det är ingen snäll stat och jag vill ju inte stötta det de gör.

LÄS OCKSÅ: Nu svarar Huawei på Zara Larssons utspel


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA