x

Nu svarar Huawei på Zara Larssons utspel

Nu svarar Huawei på Zara Larssons utspel

Kritik har kommit från flera håll under lång tid sedan Zara Larsson blev ansiktet utåt för Huaweis mobiltelefoner. I en intervju i Nyhetsmorgon avslöjade Zara Larsson att hon sedan en tid tillbaka avbröt samarbetet och är med facit i hand är hon inte särskilt nöjd med beslutet att vara en del av Huaweis reklamkampanj.

– Om jag nu ser tillbaka på det, var det ur ett professionellt men också personligt perspektiv, inte den smartaste dealen jag gjort, säger hän, rapporterar Expressen.

Det kinesiska telekombolaget har satts ordentligt under lupp efter misstankar om spioneri och tydliga kopplingar till kinesiska staten.

– Även om de skulle vilja vara ett normalt bolag som alla andra, så är det inte möjligt. Enligt lag måste de dela med sig av information till kinesiska staten, om den kräver så. På så vis är de inte ett tillförlitligt bolag, menar bland annat forskaren Tim Rühlig vid Utrikespolitiska Institutet, UI, enligt SVT.

I intervjun med Nyhetsmorgon låter Zara Larsson hälsa att hon inte längre vill vara en del av det.

– Det är inget jag står för. Och även om Huawei menar att de inte har några kopplingar till det, så är det svårt att bevisa eller motbevisa. Vi vet ju att kinesiska staten, det är ingen snäll stat och jag vill ju inte stötta det de gör.

I ett nyligen publicerat pressmeddelande svarar Huawei på Zara Larssons utspel:

"Samarbetet med Zara Larsson ägde rum under kampanjperioden för vår mobiltelefon P30 som lanserades i mars 2019. Den var från början tidsbestämd enligt överenskommelse mellan båda parter och avslutades förra året.

Vi uppskattade samarbetet med Zara. Hennes energi, värderingar och drivkrafter att gå sin egen väg och utmana uppskattar och delar vi. Vi kommer att fortsätta att söka bra samarbeten när vi lanserar kommande produkter såsom mobiltelefoner, smarta klockor, PC och hörlurar på den svenska marknaden.

Huawei är ett privat globalt företag som ägs helt av sina anställda där inga offentliga eller andra organisationer tillåts som ägare. Vi följer alltid alla lagar och regler där vi har verksamhet och tar inte instruktioner från någon regering eller myndighet."

MEST LÄST: Kritik efter Spotify-svenskens utspel: ”En störig girig liten skit”


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA