x

RAPPORT: Evenemangs-näringen i fritt fall

RAPPORT: Evenemangs-näringen i fritt fall

En ny rapport sammanställd av flera branschaktörer inom evenemangsnäringen visar att många av dess företag riskerar konkurs och att situationen är akut.

– Med alla inställda festivaler, konserter etc. så är det många i vår bransch som har svårt att överleva den här sommaren. Vi som näring behöver anpassade direkta stödåtgärder från regeringen, säger Marie Lindquist, VD på Stockholm Live, till SVT.

Sedan 12 mars i år har inga publika evenemang kunnat genomföras till följd av förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Aktörerna, bland andra Stockholm Live, skriver att pandemin har påverkat många branscher men ingen bransch har som evenemangsnäringen ställts inför krav att mer eller mindre upphöra med sin verksamhet.

Aktörerna lyfter fram hur ekosystemet kring evenemangsföretag är uppbyggt och hur dagens begränsning på 50 personer vid evenemang påverkar företagen i fråga, men också småföretag, frilansare och underleverantörer beroende av evenemangsnäringen.

De bakom rapporten kräver att regeringen tar hänsyn till branschens specifika förutsättningar. De tycker att privata aktörer inom kultur- och evenemangsnäringen i stora delar har lämnats till sitt öde.  Exempelvis har många företagare med enskild firma i branschen tvingats att gå i konkurs för att ha möjlighet att kunna söka A-kassa. De skyddsnät som finns tenderar att inte innefatta stora delar av branschens aktörer.

De kräver också riktade stödåtgärder på grund av uteblivna intäkter under sommarmånaderna och höststarten, som är en viktig period för branschen. Likaså bättre bättre planering och framförhållning givet branschens långa ledtider. De ifrågasätter också begränsningen på 50 personer och efterfrågar en diskussion kring en begränsning av publikantalet på procentuell basis i förhållande till arenans storlek.

LÄS OCKSÅ: Entombed-sångare drabbad av obotlig cancer


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA