x

Sjukskriven man krävs på 625 000 – spelade i ett band

Sjukskriven man krävs på 625 000 – spelade i ett band

DN rapporterar om en 50 år gammal man som har varit sjukskriven i tre år men nu har fått sin sjukskrivning indragen och dessutom har fått ett krav på sig att betala tillbaka 625 000 kronor till myndigheten. Detta då han under sin sjukskrivning har spelat i ett band.

Enligt Försäkringskassan har mannen uppvisat en arbetsförmåga som motsvarar ett heltidsarbete. Under denna tre år långa period har 50-åringen gjort ett tiotal spelningar. Försäkringskassan har reagerat på att en handfull spelningar var utomlands, skriver DN.

Enligt samma tidning fick bandmedlemmarna inte betalt för dessa spelningar men ersattes för mat och boende.

– Läkarna har uppmanat mannen att spela musik, eftersom det är en beteendeaktivering. Den här mannen lider av bland annat depression, och musik är en av de få saker han har funnit glädje i, säger Gustav Sjöberg, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd som företräder 50-åringen i Högsta förvaltningsdomstolen, till DN.

Han påpekar samtidigt att mannen inte är yrkesmusiker.

– Det här fallet lyfter flera frågor kring var gränsen går för ett fritidsintresse. Det finns andra hobbyer som jag har svårt att tro skulle leda till ett sånt här beslut, till exempel om du gillar att sy. Vilka intressen tillåter Försäkringskassan och i vilken omfattning, frågar Gustav Sjöberg vidare.

DN har även varit i kontakt med Terese Östlin, nationell försäkringssamordnare inom sjukförsäkringen på Försäkringskassan.

– Normalt sett är det inga konstigheter med fritidsintressen. Det är först när man gör saker som uppvisar en arbetsförmåga som intresset kan påverka rätten till ersättning. Men det är helt beroende av omständigheterna i det enskilda fallet, säger hon till tidningen.

I höst ska tvisten prövas i Högsta förvaltningsdomstolen.

LÄS OCKSÅ: Rockstjärnan tröttnade på grannens trädgårdsarbete – tog till gitarren


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA