x

Pratar ut om motarbetad Broder Daniel-dokumentär – “De ville inte att filmen skulle bli av”

Pratar ut om motarbetad Broder Daniel-dokumentär – “De ville inte att filmen skulle bli av”

Det är nu över tio år sedan det ikoniska Göteborgsbandet Broder Daniel spelade sin avskedskonsert på Way Out West i Slottsskogen. Bandet som hade sitt genombrott på 90-talet är långt ifrån bortglömt och fortfarande är saknaden bland fansen stor.

2014 fick amerikanerna Amelia Trask (regissör) och Sascha Hecht (producent) nys om bandet. Båda hade länge jobbat inom musikindustrin men aldrig tidigare hört talas om Broder Daniel. De blev genast hänförda av gruppens speciella aura och deras hängivna skara av fans.

Duon fick snart känslan av att det fanns mer till Broder Daniels historia än vad som tidigare berättats. De bestämde sig för att börja undersöka vad som egentligen hände med detta svenska kultband.

De ville skapa en ny slags dokumentär där de på ett personligt sätt skulle fånga ett perspektiv från insidan. Filmens titel fick bli I’ll Be Gone efter en av Broder Daniels låtar.

Filmmakarna tog kontakt med frontmannen Henrik Berggren, men då han diagnostiserats med kroniskt trötthetssyndrom insåg de att sjukdomen hade påverkat hans minne. Fem andra personer, alla med en koppling till Berggren, fick hjälpa till att måla upp en ny bild av händelser och ifrågasätta vad man tidigare trott varit fakta om gruppen.

I'll Be Gone försvann

Dokumentären hade premiär på Göteborgs Filmfestival 2019 och spreds sen ut gratis via illbegonefilm.com. Sedan försvann den helt från hemsidan och istället kablade Amelia Trask och Sascha Hecht på samma hemsida ut massor av information kring hur filmen hade blivit motarbetad av den svenska musikbranschen. I en längre intervju med Filmtopp.se berättar de mer om upplevelsen:

– Det värsta och mest hjärtekrossande är hur detta har skadat Henrik och många av våra andra källor i filmen. Vi är verkligen ledsna över att det kommit till detta, men de som inte ville att filmen skulle bli av tvingade oss in i en situation där vi behövde göra färdigt den så fort som möjligt för att kunna åka hem till USA. Det är helt galet för vi är ingenting annat än dokumentärfilmare och journalister. Jag har så många sparade mail där jag skriver ”Varför gör ni det här? Jag kommer att avslöja er om ni inte slutar!”, säger Amelia och Sascha fyller i:

– De var rädda för att dokumentären skulle handla om korruption inom svensk musikindustri och om plagiat som en viss artist sysslat med, men det skulle den ju inte. I'll Be Gone skulle alltid bara handla om Broder Daniel och Henrik Berggren.

I intervjun pekas skivbolagen Telegram och Woah Dad ut som motståndare till filmen. Filmtopp har varit i kontakt med Telegram. På frågan om de ur något avseende försökt sabotera eller hindra produktionen av dokumentärfilmen I'll Be Gone, svarar de:

“Absolut inte, vi ser positivt på att BD uppmärksammas och var i tidigt stadie intresserade av att investera i projektet."

Filmtopp har även sökt kontakt Woah Dad som inte vill medverka i intervjun. 

Filmen klipps om

I'll Be Gone drogs in på grund av att man av rättsliga skäl inte kunnat använda Broder Daniels musik i filmen, trots att Henrik Berggren och flera av bandmedlemmarna varit okej med detta, enligt producenten och regissören.

– Men nu har vi fått tillgång till alla de licenser vi behöver och är mitt uppe i att klippa en ny version av filmen, hälsar man i samma intervju.

Läs hela intervjun här.


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA