x

Regeringen förbereder undantag för evenemang: "Det finns orimligheter i systemet"

Regeringen förbereder undantag för evenemang: "Det finns orimligheter i systemet"

Det har varit en stark och högljudd debatt kring 50-personsgränsen som fastställdes i och med COVID-19-utbrottet. Idag klockan tio höll inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind en gemensam pressträff för att ge lite klarhet i frågorna. Här gick man igenom undantag för 50-personsgränsen och behandlade frågor kring ett nytt bidrag på 2,5 miljarder kronor för kulturen och idrotten.

Man tog bland annat upp att sittande större arrangemang, med två meters mellanrum, kan komma att få öppna upp för fler än 50 personer men att Folkhälsomyndigheten ska återkomma med förslag om tak.

– Det är inte obegränsat. Folkhälsomyndigheten måste rådge oss om smittläget, och vad de bedömer för tak. Det finns möjlighet, om man kan sprida ut sittplatser, att genomföra arrangemang på ett smittsäkert sätt, sa Mikael Damberg.

Planen är att de nya direktiven träder i kraft från och med 1 oktober.

– Det finns orimligheter i systemet som vi kan justera utan att det bidrar till ökad smittspridning. Då presenterar vi det nu så att branschen och sektorn kan planera för det, svarade Mikael Damberg på frågan om varför man nu lättar på direktiven.

De nya direktiven handlar alltså om större arrangemang med sittande publik. Information om mindre konserter och klubbar behandlades ej under presskonferensen och 50-gränsen blir kvar i övrigt.

Angående budgeten så pågår det ett budgetarbete i detta nu, där man har för avsikt att få ut pengarna innan årets slut.

– Regeringens intention för de 2,5 miljarderna är för 2020, i en extra ändringsbudget, så snart som möjligt, säger Amanda Lind.

En reporter ställde frågan "Om det är 'orimligt' att artister inte kan uppträda på restaurang, varför kan inte det gälla från nu?". Mikael Damberg svarade:

– Det är en förordningsfråga vi skickar på remiss idag. Det är en kort remisstid för att bearbeta det, aktörerna måste få viss tid att anpassa sig. Det går inte snabbare än så här om man har högt tempo för att få ett regelverk på plats.

SENASTE: Rockstjärnor hyllar Joe Strummer ikväll


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA