x

Anrikt musikhus går i graven – "sjabblas bort"

Anrikt musikhus går i graven – "sjabblas bort"

Rockborgen, aka Musikhuset Solbacken, i Borås grundades för över 40 år sedan och har bland annat haft internationella storheter som Nico och The Stone Roses och svenska inkörda namn som Melody Club, Mando Diao och Refused på sin scen. Det var också ett klassiskt hardcore-ställe under 90-talet. GAFFA har tidigare rapporterat om musikhuset som redan 2015 låg risigt till. Men nu verkar det vara spiken i kistan för stället.

Borås Tidning rapporterar idag att Kulturnämnden har beslutat att man inte längre har någon användning av huset vid Kungsleden. De senaste åren har samma nämnd utrett om en framtida musikverksamhet i Rockborgen men då skulle det behövas en renovering som går på mellan 13 och 17 miljoner kronor. En kostnad man inte är villig att ta.

– Det är en ekonomisk prioriteringsfråga och kulturnämnden har beslutat att överlämna huset till Lokalförsörjningskontorets lokalbank. Det finns ett par förslag som har kommit in från studieförbund som vill driva verksamhet i lokalerna och dessa skickar vi med till Lokalförsörjningskontoret, säger Sara Andersson (S), ordförande för kulturnämnden till Borås Tidning.

Med det sagt så är huset inte längre till för stadens musikscen. 

– Lokalförsörjningskontoret har undersökt möjligheterna till fortsatt musikverksamhet i huset och har kommit fram till att det är svårt att ljudisolera huset så att grannarna inte störs av ljud. Det är även svårt att ljudisolera mellan våningsplanen så att olika musikverksamheter i huset inte stör varandra, säger man till tidningen.

Ulf Andersson är en nyckelfigur och eldsjäl på Borås musikscen. När GAFFA söker klubb Undergrunden-skaparen vill han stryka under Musikhuset Solbackens värde både för Borås Kommun och för Borås medborgare.

– Ett av Sveriges äldsta musikhus med otaliga legendariska konserter och möten mellan människor i sina väggar släpps nu ut på marknaden till spekulanter som troligtvis inte har någon kunskap eller ens vetskap om husets dignitet, säger han till GAFFA.

Han pekar på den historia som lokalen bär på och vad en sådan grund hade kunnat bidra med till stadens musikliv i framtiden.

– Så mycket musikalisk historia i ett och samma hus som skulle kunna generera så mycket musikalisk framtid och bli en mötesplats för människor i olika åldrar och med olika kulturella yttringar sjabblas nu bort med en kommunal ovilja och allmän stelbenthet från gemene man. Det är bara när viljan finns från både ansvariga myndigheter och från gemene man som en god framtid och kultur kan byggas och nu försvinner den chansen i alla fall på Solbacken i Borås.

LÄS OCKSÅ: 33 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA