x

Efter sexistisk kommentar och låtstöld – stjärnan minns inte Molly Sandén-mötet

Efter sexistisk kommentar och låtstöld – stjärnan minns inte Molly Sandén-mötet

I en intervju med SVT 2019 berättade Molly Sandén hon om när hon höll på att bli snuvad på pengar för en låt hon skrivit.

Molly Sandén jobbade för flera år sedan med sångaren Jason Derulo i Los Angeles och tillsammans skrev de låten Stupid Love. Men ett år senare upptäckte Sandén att hon inte fått några STIM-pengar för låten trots att det varit en hit. 

I intervjun med SVT berättar hon vad hon fick för svar när hon konfronterat Jason Derulos management. 

– De sa att jag bara hade varit med i rummet för att han ville ligga med mig, att jag bara var en ”fluffer” som skulle skapa ”najs” stämning. Jag blev så jävla förbannad, säger hon.

Men som tur var hade hon spelat in hela låtskrivarsessionen och hade det som bevis i tvisten. 

– Efter många möten i stora konferensrum med bara män så fick jag till slut rätt säger hon till SVT.

Trots att händelsen då var flera år gammal var det först 2019 det kom upp då Molly Sandén i boken Ni Måste Flytta På Wr av Anna Björk har berättat om låtstölden.

– För mig handlar det inte om pengarna egentligen, det handlar om att få rätt. Och det är så typiskt att jag som ensam tjej blir utmanövrerad av så många män som skyller på en sådan grej som är så fruktansvärt förminskande, säger Molly Sandén.

Molly Sandén kom sedan att tilldelas upphovsrättsorganisation ALIS pris ’Upphovsrättens hjälte’ för att hon ”kraftfullt hävdat och kämpat för sin egen upphovsrätt i musikbranschen”.

"Molly Sandéns kraftfulla och skickliga agerande i att hävda sin upphovsrätt i en bransch där maktstrukturerna är svåra att sätta sig upp mot visar på både styrka och mod. Därför är det särskilt roligt att i år uppmärksamma Mollys Sandéns strid för sin upphovsrätt genom att tilldela henne priset Upphovsrättens hjälte" sa ALIS verksamhetschef Helen Asker om utmärkelsen. 

På sin Facebook-sida kommenterade Molly Sandén själv priset: "Idag fick jag ta revansch för en av mitt livs hittills hårdaste käftsmällar - när jag blev borttagen som upphovsman på låten jag skrivit med en manlig världsstjärna för att jag enligt de andra låtskrivarna ”bara varit i rummet för att han ville ligga med mig”. Jag vägrade ta det. Jag visste att jag hade rätt och ilskan gjorde att jag orkade stå på mig. Att jag vågade klampa in i det kala mötesrummet i LA och med fejkad självsäkerhet lägga fram bevisen inför 10 kostym-snubbar - å få rätt."

Jason Derulo minns inte mötet

Nu har Musikguiden i P3 varit i kontakt med Jason Derulo som personligen inte minns Molly Sandéns medverkan i studion. Han reagerar också på övriga anklagelser.

– Ibland misstolkas vissa saker och jag tycker att det verkligen är sorgligt att någon skulle säga något sånt till någon annan, om så var fallet. Jag vet inte om de sa så till henne eller inte men om de gjorde det så är det fruktansvärt, säger han till Musikguiden i P3.

Med det sagt så slår han också ifrån sig historien om att Molly Sandén bara var på plats för att stjärnan ville ligga.

– Jag aldrig behövt bjuda in någon till studion för att få en dejt. Det är inte något jag måste göra om vi ska vara helt ärlig.

Musikguiden har sökt Molly Sandén för kommentar.

LISTA: Här är några av musikhistoriens bästa tolkningar


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA