x

New Order är tillbaka med ny låt – och med en saknad samling

New Order är tillbaka med ny låt – och med en saknad samling

New Order har sedan några dagar tillbaka hintat om att något är i görning. Inatt kom resultatet.

När Joy Divisons sångare Ian Curtis liv fick ett tragiskt slut valde de resterande medlemmarna Bernard Sumner, Peter Hook och Stephen Morris att omedelbart upplösa bandet. Senare samma år kom de att bilda New Order, med Gillian Gilbert som nytillskott i gruppen och med Sumner som bandets motvilliga sångare.
 
Med ett naturligt avstamp i den musikaliska värld som var Joy Division kombinerade New Order postpunk med New Yorks klubbscen, så som den lät i början av 80-talet. 

I samma veva som bandet släppte sitt andra album Power, Corruption & Lies (1983) kom den fristående singeln Blue Monday – en låt som inte bara golvade kritiker, men som sedan dess har blivit den mest sålda 12-tums-singeln någonsin med över tre miljoner sålda exemplar världen över. Låten har beskrivits som ”dansmusik för rockers” och har banat väg för crossover-artister som Primal Scream, The Prodigy, LCD Soundsystem och The Chemical Brothers.
 
Succén följdes upp med fyra album till, bara under 80-talet. Efter och mellan några uppehåll kom i början av 90- och 00-talet ytterligare två album, innan Peter Hook valde att lämna bandet 2007. Sedan följde några livealbum och studioalbumen Lost Sirens (2013) och Music Complete (2015). Och sedan tyst på ny musik-fronten.

Men idag kommer ett första smakprov på vad som skall. Singeln Be A Rebel är deras första singel på fem år. 

I samma veva skickar bandet ut den älskade singelsamlingen Substance från 1987, ett släpp som sedan en bra tid tillbaka inte funnits via streamingtjänsterna.

En bra dag för New Order-fans.

LÄS OCKSÅ: The Cure + Gorillaz = sant!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA