x

17 färska skivor du bör kolla in

17 färska skivor du bör kolla in

Knappt ett år efter det senaste albumet förgyller de knasiga Oklahoma-pojkarna i The Flaming Lips oss igen med en konstnärligt färgsprakande explosion och kreativ utlösning av frodande toner och sprakande texter. Och från och till kan faktiskt American Head dessutom klassas som ett av The Lips bästa album någonsin. - Andreas Trella

Mourn får en inte att sakna det COVID-19-avspärrade dansgolvet men det är imponerande vilken hög lägstanivå Assemblage 23 lyckats hålla alla dessa år. Vi får tio låtar av mörk future pop som leder in oss i den annalkande hösten till tonerna av de svärtade orden: “Welcome apocalypse, what’s taken you so long?” - Daniel Hånberg Alonso

Tidigare i år släppte Duke Dumont en intressant dans-skapelse som balanserade mellan ibland underground-vibbande madchester-house och rena mainstream-plågor. Men en spännande resa till album, javisst. Här kommer en remixplatta av samma och den bär på många fina gäster inklusive våra svenska favoriter i Say Lou Lou.

The Universal Want följer upp Kingdom Of Rust (2009) som var ett gediget hantverk, varken mer eller mindre. Och där har Doves alltid varit, pendlat mellan en fyra och en femma på den sexgradiga skalan. Some Cities och The Last Broadcast är så nära mästerverk det här bandet kan komma, men The Universal Want är inte långt efter. Den bär på samma innerlighet och är ett in i minsta detalj uträknat album från början till slut. Den bär samtidigt på en enorm erfarenhet som inte övergår i tröttma. Till saken hör att den där erfarenheten alltid har legat i bakgrunden och grott och det är just den som har gjort att Doves sticker ut från alla annan britpop-sörja. Doves är tillbaka och allt låter exakt så som du vill att det ska låta. Småpsykedeliskt (I Will Not Hide), pophärligt (Broken Eyes, Prisoners) funkdrivigt (For Tomorrow) och Doves-episkt (Carousels). Och det är alltid bittert. Bitterljuvt.

Delta Spirit är ett rockband från Kalifornien, varken mer eller mindre. Musiken driver på och har en aura av indie över sig. Pålitligt och för vänner av Dr. Dog, Fruit Bats och The Dodos.

Jeremy Gara hittar du i vanliga fall bakom trummorna i Arcade Fire. När han går solo gör han det så noisigt, ambient-aktigt och experimentellt han bara kan.

Mammal Hands instrumentala, minimalistiska och lika jazz- som postrock-anstrukna musik har tidigare hyllats av GAFFA med en "bäst just nu"-stämpel. Missa inte fullängdaren!

Marilyn Manson, var börjar man? Hans elfte studioalbum låter ungefär som du kan tänka dig att Marilyn Manson bör låta, trots att han här har tagit hjälp av countryartisten Shooter Jennings.

Om du kan din Mastodon så förstår du varför den här samlingen kallas just Medium Rarities. En fin samling med mer eller mindre överraskningar på agendan.

High Tides – Distant Skies är Linköpingsbaserade Nights fjärde album. Om bandets förra skiva Raft Of The World (2017) var mörkare och tydligt inspirerad av 80-talets proto-metal-våg, är det nya albumet mycket bredare och mer lättsmält, med starka melodier och stora refränger. Inspirationer från band som Bon Jovi och Dire Straits tar plats och Oskar Andersson delar nu positionen som lead-sångare med Sammy Ouirra.

"För att skapa något stort var vi tvungna att skala ner på allt. Den här gången hade vi inget utrymme för Flying V-gitarrer. Den nya ljudbilden skapade ett större utrymme för sång och arrangemang”, säger Sammy Ouirra i ett pressmeddelande.

Uniforms monotona och manglande industrimetal lämnar ingen oberörd. Släpps via det alltid eminenta skivbolaget Sacred Bones som är mästare på att nosa till sig musik som KÄNNS.

De senaste åren har Lovisa Samuelsson turnerat flitigt som sångare och multiinstrumentalist (cello, piano, gitarr, dragspel, bas, slagverk ...) med bland andra Tomas Andersson Wij, Mauro Scocco, Sarah Dawn Finer och senast som musikaliskt ankare och sidekick till Sissela Kyle i hennes  soloföreställning Etta På Listan. Om hennes egna musik tidigare rört sig mellan pop, folk och jazz har det drömska nu förstärkts genom de instrumentala låtarnas ljudlandskap.

"Jag har tidigare komponerat instrumental musik för teater, men aldrig förut som eget uttryckssätt. Men efter min separation då jag skrev musiken till skivan var det som om orden tog slut. Som jag skriver i första versen på låten Spöke: allt det blå rinner ut ur mina ögon / på några timmar blir jag hundra år / jag tappar mark tills bara höghusen ser mig / orden tar slut och vi går därifrån."

Mer än ett år har gått sedan Madi Banja släppte sitt kritikerrosade debutalbum Välsignelsen. Sedan dess har Madi jobbat på ny musik tillsammans med producenten Vito Grasso. Resultatet blev projektet Hunger, en EP på fem spår med tidigare släppta låtar som Domino och JJC.

"Med Hunger vill jag återspegla det som jag ser och det som pågår runt om i världen. Alla fem spåren på EP:n är länkade till saker som pågår just nu i samhället."

Grid är ett grindcore-band från norra Sverige och bildades i Umeå 2014 av Fredrik, Andreas och Wilke. I början var målet att spela snabbt, ha kul och irritera PK-eliten med låtar som Ni Super För Lite men det tog inte lång tid tills bandet hittade ett mer förfinat ljud och började göra mer seriösa låtar. Det här är deras tredje EP-släpp. För fans av Nasum, The Arson Project, Rotten Sound och Napalm Death.

Ihsahn är mest känd för sin medverkan i bandet Emperor, där han även är "den ende medlemmen av den klassiska sättning som inte dömts för något brott". Hans historia som musiker började när han träffade Thomas Haugen (Samoth) och bildade bandet Thou Shalt Suffer i början av 1990-talet. På sin solokvist skapar han progressiv, melodisk, melankolisk och finstämd rock med tydliga metalinslag och skönsång.

"Mitú är den colombianska electroduon som har som mission att fösa samman root-rörelsen med framtiden genom att blanda traditionell colombiansk musik med den digitala eran", skrev GAFFAs Daniel Hånberg Alonso senast det album-begav sig för bandet. Nu är de tillbaka med en fin EP, och här förfinas duons unika sound.

PJ Harveys To Bring You My Love är ett mästerverk. Med det i bagaget så är det även intressant att ta del av en demo-samling från samma tid, hur mossigt just demo-samlingar än må vara. Om inte annat så hittar man tillbaka till hennes originalplatta igen.

Exakt alla släpp hittar du i den här spellistan. Bara att plocka ut det som lockar mest!


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA