x

SVT uppmärksammar svenskt kultband

SVT uppmärksammar svenskt kultband

I år är det 40 år sedan gruppen Noice slog igenom i TV-programmet Måndagsbörsen i SVT. Med hitlåtarna En Kväll I Tunnelbanan och Inatt E Hela Stan Vår blev de fyra tonårsvännerna från Gustavsberg stjärnor över en natt.

"Fansen jagade dem dygnet runt, bandet slog publikrekord och skapade skandalrubriker i tidningarna. I början av 80-talet var Noice ett fenomen", som SVT skriver i ett pressmeddelande och fortsätter:

"Under två år levde gruppen rockstjärnelivet med allt som hör därtill, men det som började som en fantastisk saga blir senare en tragedi."

Nu kommer samma kanal uppmärksamma detta fenomen i form av en dokumentär som visas med start 23 september. Peo ThyrénRobert KlasenOla Håkansson med flera guidar oss i historien om bandet.

Kalla fakta om Noice

Noice bildades i Gustavsberg 1977 av de fyra vännerna Peo Thyrén, Robert Klasen, Freddie Hansson och Hasse Carlsson. 1979 vann bandet en talangtävling och spelade in albumet Tonårsdrömmar. Våren 1980 medverkade de i SVT:s Måndagsbörsen. 1981 gjorde de 65 spelningar på 63 dagar. 1982 lämnade sångaren Hasse Carlsson bandet, som då splittrades. Noice har genom åren återuppstått i olika konstellationer. I början av 00-talet gick både sångaren Hasse Carlsson och keyboardisten Freddie Hansson bort i sviterna av tidigare drogmissbruk.

Se en tidigare kort dokumentär om Noice från SVT:s Kobra:

LÄS OCKSÅ: Dave Grohl har skrivit en låt till sitt fan – trumgeniet Nandi, 10 år


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA