x

Grammis återinrättar pris – efter kritikstorm

Grammis återinrättar pris – efter kritikstorm

Det var under förra året som IFPI, som anordnar Grammisgalan, beslutade att slopa barnmusikpriset. Detta efter att endast tio bidrag hade kommit in. 

Men många reagerade starkt på beslutet. Gullan Bornemark, en av Sveriges viktigaste barnmusik-kompositörer, sa bland annat till Kulturnyheterna att “Barn har rätt till sin egen musik. Och de behöver sin egen musik. Punkt”. Popartisten Britta Persson, som på senare år har jobbat mycket med barnmusik-relaterade projekt, menade att “Det kommer påverka barnmusiken negativt. Jag tror att en känsla av utanförskap kommer infinna sig”, i en intervju med Kulturnyheterna.

Även kompositören och artisten Sarah Riedel skrev en längre debattartikel i Expressen och menade att: “Om inte barnkultur får finnas och ta plats, hur ska vi då kunna få en framtida generation av kulturkonsumenter och kulturutövare? Kulturbranschen borde hövligt värna om den barnkultur som produceras i Sverige.”

Efter kritikstormen har nu IFPI bestämt sig för att återinrätta priset, men med vissa förändringar. 

– Den typen av frågor vi fått sedan ganska många år tillbaka är om inte vanlig popmusik borde vara med i kategorin när vanlig popmusik visar sig ha en ganska ung målgrupp. Eller i alla fall får en ung publik efter att den är släppt, säger Ludvig Werner, VD på IFPI, till Sveriges Radio.

Han låter nu hälsa att barnmusikkategorin framöver endast kommer att innehålla musik som från början är skapad för barn. Man ska även inrätta en jury som är expert på just barnmusik.

– Vi tycker det är viktigt att man poängterar att vi tycker att riktig barnmusik är en jätteviktig svensk kulturyttring, säger Ludvig Werner till Sveriges Radio.

Då kategorin uteblev 2019 kan även skivor släppta under förra året bli nominerade till nästa Grammis.

Galan som hade för avsikt att ske i februari har nu blivit framflyttad till månadsskiftet maj/juni 2021.

LÄS OCKSÅ: 28 förbisedda album från 2020


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA