x

Gäckat Lastkaj 14 aktiverar plan B

Gäckat Lastkaj 14 aktiverar plan B

I mars var Speglar Och Rök, uppföljaren till Becksvart, redo att lanseras och förhandsbokningarna strömmade in. Punksverige höll på att tina upp efter vintern och läget såg ljust ut. För Lastkaj 14 fanns det ovanligt mycket att se fram emot: de skulle avverka dussinet nya konsertdatum, kränga ny frän merchandise och fira skivan med en på förhand utsåld släppfest i huvudstaden. Men från fjärran kom ett hotfullt virus som skulle få den lovande vårplanen att grusas och när regeringen beslutade att stänga ner den svenska livescenen fick Lastkaj 14 – liksom alla andra artister – snällt boka av och boka om.

Vad var den ögonblickliga känslan när bokaren ringde?

Under den här fasen stoppade vi typ huvudet i sanden och tänkte att covid inte fanns, att det inte skulle drabba oss, säger Stryparn (bas och sång). För även med begränsningar på 500 personer i Sverige skulle det funka att gigga. Men så kom första dråpslaget efter ett peppigt genrep, på väg mot Pönkfesten i Sundsvall 14 mars. Arrangören ställde in, dels av rädsla för vikande publik, dels av rädsla för repressalier om de skulle gå emot rekommendationerna. Vi tänkte att vad fan är det som händer? Två veckor senare hade vi releasepartyt på Nalen att se fram emot, fast beslutna om att det skulle bli en succé. Men först drog sig de norska supportakterna ur, och med bara veckan kvar blev även det inställt. Tänk dig panikbilderna från en Wall Street-krasch – precis den känslan var det. Men vi kunde ju inte lägga oss ner och dö!

Speglar Och Rök gavs förstås ut som den skulle och mottagandet var det inget fel på. Men det såg inte ut att bli några spelningar över huvud taget. Stryparn var övertygad om att streama en spelning på Facebook vore smart, så länge man var först på pucken. Sannolikt skulle fler band göra samma sak och till slut skulle konceptet vittra. Även om uppmärksamheten kring Lastkaj 14:s första streamade spelning 28 mars var substantiell, kunde formatet inte motsvara responsen från en riktig livepublik eller den extra dimensionen att vara mitt bland folk.

Jag brukar välja att fokusera på en handfull personer i publiken som jag ser har riktigt kul. Och så bestämmer jag mig för att spela för dem. Inte sällan är det de personerna som kommer fram efter gigget och snackar. Den responsen uppstår inte på andra sidan kameran, säger Stryparn. I en kamera blir det bara tvådimensionellt, men live är ju fyrdimensionellt. Visst, det kan vara skruttigt ljud, en fel rad här eller en fel ton där. Men det är just sånt som skapar livekänsla. Ett misstag kan till och med vara det som gör spelningen för någon ... även om det där och då kanske inte känns så episkt för en själv.

Under våren och sommaren frigjordes mycket tid. Både Stryparn och Kapten Grå (gitarr och sång) valde att färdigställa soloskivor med planerad lansering i november. Ytterligare en lansering är planerad för Lastkaj 14, dock först i februari. Då väntar mini-LP:n Plan B och skivbolaget Second Class Kids lovar "många tempoväxlingar, ibland otroligt naket och ibland toksnabbt, hårt och intensivt [...] växelsång, feta gitarrmelodier, svintajt trumspel och refränger som får nackhåren att krulla sig".

Hänger Plan B ihop med Speglar Och Rök och i så fall hur?

Ja, alla låtar spelades in under samma period och planen var att släppa först en skiva på våren och sen en till på hösten. Men rådande situation har tvingat oss att spara Plan B. Vi vågade helt enkelt inte schemalägga den i höst med risk för att bli brända på ännu en skiva. Vi var sjukt pressade att leverera nytt efter framgången med Becksvart. Skulle vi klara av att toppa den, eller skulle vi göra något helt annat? Vi valde att satsa på det vi visste att vi kunde göra bättre, och vi jobbade hårdare än någonsin tidigare på körerna, på basspelet, på sången och på att få alla detaljer rätt, säger Stryparn.

Av de sex låtarna på Plan B, vilken tycker du är bäst och varför?

– Om jag måste välja blir det Viker In Årorna. Bulten (gitarr och sång, förf.anm) sjunger så jäkla bra. Plan B, som Bulten också sjunger, är nog tvåa.

Släppfesten i Stockholm skulle ursprungligen ha ägt rum i Nalens lilla klubblokal. Nu blir det istället dubbel släppfest i Nalens stora sal 19 februari 2021 eftersom både Speglar Och Rök och Plan B ska firas. Lastkaj 14 har dessutom bjudit in fyra supportakter från genrens olika hörn: Anti-Lam Front, Björnarna, Ett Dödens Maskineri och Laarhöne.

Vad mer kan publiken vänta sig på kalaset?

I det här bandet är vi i princip fyra frontpersoner, alla med vana att dra och hålla igång. Sedan 2014 har vi inte nekat särskilt många spelningar. Vi har lyckats locka en sjukt bred publik. Faktum är att flera olika fitness-influencers på Instagram tränar i våra linnen och spelar vår musik. Vi är ju det osportigaste bandet i världen! Hur kan vår musik passa in? Men jag antar att folk får energi av Lastkaj 14. På Nalen kommer vi att ha en spelhörna så att de som vill ska kunna testa Ett Spel För Galleriet (det brädspel som medföljer vinylutgåvan av Speglar Och Rök, förf.anm). Ett annat inslag är exklusiv merch. Jag hoppas att det blir där som 2021 börjar, säger Stryparn. Jag orkar inte ha ångest längre. Under 2020 har det varit besvikelse och hopp om vartannat, jag tror inte att jag kan bli mer besviken. Allt som sker nu är uppåt!

Fotnot: Biljetter till släppfesten 19 februari 2021 är ute nu. Och biljetter redan köpta till Nalen 28 mars 2020 gäller fortfarande.

LÄS OCKSÅ: Här är världens 500 bästa album – enligt Rolling Stone Magazine


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA