x

SVT går igenom den svenska dansbandshistorien med ny dokumentär

SVT går igenom den svenska dansbandshistorien med ny dokumentär

Varför skrivs dansbandsnamn så ofta med Z? Varför förbjöds plötsligt jeans i folkparkerna? Vad är historien bakom dansbandens galna glitter-kostymer?

Dags att sluta undra. I Den Svenska Dansbandshistorien i SVT får tittarna följa berättelsen om en lika älskad som föraktad musikstil "i en serie som myllrar av historier från genrens barndom och fram till idag", skriver SVT i ett pressmeddelande.

Serien tecknar samtidigt en bild av det Sverige som dansbanden uppstod i, och om svenskarnas starka relation till musiken och dansen.

Sammanlagt handlar det om sex program om ett stycke blågul musikhistoria, till största del berättad av dansbands-giganterna själva: Christer SjögrenBert KarlssonCharlotte Perrelli och Stefan Borsch för att nämna några.

"Här trängs kuriosa med samtids-kunskap om hur oljekris och arbetslöshet påverkade dansbands-Sverige. Här ryms också historierna om vad som hände när raggarna och proggen gjorde sina intåg och om hur discomusiken tog över dansgolven och gav dansbandens storhetstid sin nådastöt", hälsar pressmeddelandet vidare.

Programmet sänds onsdagar kl 21.00 i SVT1 och kl 02.00 på SVT Play.

LÄS OCKSÅ: Man döms för hets mot folkgrupp – via Spotify


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA