x

När Falupolitiker ville stoppa ”satanistisk” Black Sabbath-konsert

När Falupolitiker ville stoppa ”satanistisk” Black Sabbath-konsert

Med jämna mellanrum dyker den här gamla nyheten upp i medierna. Nu har det hänt igen. Kanske är det för att den 24 oktober 2020 markerar 25-årsjubileumet för denna inställda konsert.

Året var 1995 och det var meningen att Black Sabbath, med då Tony Martin på sång, skulle spela på Lugnet i Falun. Detta fick både Falupartiets Ulf Elgemyr och Socialdemokraternas Ingalill Persson att rasa. Men även Falu-Kurirens journalist Katarina Rudbeck verkar ha låtit sin artikel Kraftiga protester mot satanistisk rockgrupp i Falu-kuriren präglas lite väl mycket av sina åsikter om bandet.

”Black Sabbath är det band som på 70-talet startade den musikgenre som idag är den mest onda och aggressiva hårdrocksformen som finns, den så kallade blackmetall”, skriver hon. ”Black Sabbath blandar in satanism och ockulta saker i sina texter vilket varit en inspirationskälla till de nya blackmetallband som kommit efter och det finns idag band som är klart uttalade satanister som förnekar medmänsklighet och som inte tycker det är fel att bränna kyrkor.”

Inte helt osanna ord, men mycket att lägga på medlemmarna i Black Sabbaths axlar kan tyckas.

”Det här står ju för något så vidrigt och totalt destruktivt”, säger Elgemyr bland annat till tidningen.

Kommunalrådet Persson i sin tur är ”helt enig med Ulf Elgemyr”. ”Vi i kommunen borde föregå med gott exempel och istället ta hit grupper som är rumsrena”, säger hon vidare.

Det blev ingen konsert i Lugnethallen den gången. Men det berodde inte på politikernas protester eller dålig biljettförsäljning, utan på en kommunalstrejk. 

Se ZTV:s nyhet om händelsen nedan.

BLOGG: ”Låt en gammal nazist få leva”


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA