x

20 år idag – här är historien bakom omslaget till Håkan Hellströms debutalbum

20 år idag – här är historien bakom omslaget till Håkan Hellströms debutalbum

Idag är det exakt 20 år sedan Håkan Hellström släppte sitt debutalbum Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg. Här är historien bakom omslaget.

Är du en av dem som för 20 år sedan rasade över Håkan Hellströms falsksång när Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg släpptes som en bomb över Sverige? Eller omfamnade du genast Göteborgarens säregna uttryck? Oavsett vilket så känner du nog igen albumets färgsprakande omslag när du ser det.

– Jag formgav omslaget efter hur det kändes just då och att formspråket levt vidare genom åren är såklart en fin bekräftelse, säger Nathalie Barusta som tagit fram koncept och formgivit omslaget.

gallery_large

Dess knallrosa pärm stoltserar med sin närvaro och är svår att missa när man löper med fingret utefter skivryggarna i samlingen. I fokus på konvolutet syns Hellström själv liggandes i en säng med en TV framför sig som vid närmare anblick inte tycks vara ansluten.

En Technics SL 1200 vinylspelare tillsammans med en Moodymanskiva tillhörande keyboardisten Jon Ölmeskog i Silverbullit har hamnat ur fokus bak i bilden. På väggen syns en poster föreställandes 50-talsskådespelaren och bråkstaken Sal Mineo iförd en gloria. Det tillsammans med ett Ouija-bräde är komponenterna på flera av scenerna i bookleten och känslan att det är just dem allt handlade om är påtaglig.

Nathalie Barusta berättar att plåtningen tog plats på Valands konsthögskola i Göteborg, i en väns ateljé som också tjänstgjorde som bostad.

– Håkan gav mig helt fria händer i arbetet med att utveckla koncept och omslag.

Vidare talar hon om den känsla som hon ville att omslaget skulle uttrycka.

– Jag ville förmedla den vibrerande atmosfär som genomsyrade Göteborg, vår ungdomskult så att säga. Allt kretsade gränslöst kring musiken och konsten, vi levde för det – inget annat var viktigt.

KRÖNIKA: Apokalypsen är redan här – och musik är förbjudet


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA