x

När Joni Mitchell hade blackface – på omslaget

När Joni Mitchell hade blackface – på omslaget

I BACKSPEGELN-sektionen ser vi tillbaka på några av musikhistoriens kända som okända ögonblick.

Den kanadensiska folkmusikern Joni Mitchell hade blackface på en Halloween-fest för 40 år sedan, "utklädnaden" hamnade också på ett av hennes albumomslag.

Året är 1976 och platsen är Los Angeles. Mitchell klär ut sig till en svart man i "hallick"-stass. Ingen av festens gäster, eller ens hennes före detta älskare, ser att det i själva verket är Mitchell. Detta blackface med tillhörande kläder återkom också på albumomslaget till hennes skiva Don Juan's Reckless Daughter från 1977. Vad som längst fram ser ut att vara en svart man är i själva verket Mitchell. Denne persona döpte hon till Art Noveau.

gallery_large

Hon ska ha glidit in och ur den här rollen under de kommande åren. I en intervju med Q Magazine 1988 sa hon att hon hade inspirerades av en svart man som kom fram till henne på gatan. Mitchell ska ha identifierat sig med svarta män.

– Jag har inte en vit kvinnas själ, sa hon till LA Weekly vid ett tillfälle. Jag skriver som en svart poet. Jag skriver ofta från ett svart människas perspektiv.

I en intervju från 2015 med The Cut sa hon:

– När jag ser svarta män har jag en tendens att nicka till dem som att jag är en bror. Jag känner verkligen en samhörighet för att jag har upplevt hur det är att vara en svart man vid flera tillfällen.

LÄS OCKSÅ: Sex Pistols-frontaren ställer sig på Trumps sida


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA