x

Sigur Rós-medlemmar riskerar fängelse

Sigur Rós-medlemmar riskerar fängelse

Det isländska post-rockbandet Sigur Rós står inför en ekonomisk kris eller till och med fängelse efter ett vad de själva kallar "orättvist" andra åtal för skatteflykt, rapporterar The Guardian.

Bandmedlemmarna har erkänt att de undvek 151 miljoner isländska kronor (cirka 9,5 miljoner svenska kronor) i skatt mellan 2011 och 2014 men har nu bett om ursäkt och betalat tillbaka pengarna plus böter och räntor. Bandet hävdar samtidigt att man inte var medveten om skatteflykten och skyller på sin revisor.

Nu står de dock inför en andra rättegång i en separat isländsk domstol. Gruppen hävdar att den andra rättegången är ett brott mot den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter. De säger att den andra domstolen sannolikt kommer att ålägga ytterligare böter på minst 200 procent av den skattesumman gruppen tidigare låtit bli att betala. Pengar som enligt bandmedlemmarna inte finns och i och med det riskerar man nu fängelse.

Sedan tidigare har en medlem lämnat Island och tre andra känner sig så nedslående av situationen att de nu också hotar att lämna landet.

Jónsi Birgisson, bandets frontman, som redan har lämnat Island för Los Angeles, meddelar att: ”Vi har tillbringat år på att marknadsföra landet; nu behandlar de oss som brottslingar”, enligt The Guardian.

LÄS OCKSÅ: 31 färska skivor du bör kolla in


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA