x

Jakob Hellman om Så Mycket Bättre-händelsen: "Jag blev heldeprimerad"

Jakob Hellman om Så Mycket Bättre-händelsen: "Jag blev heldeprimerad"

Så Mycket Bättre har bidragit till att Jakob Hellman kommit närmare att göra en ny skiva, säger han till GAFFA i en längre intervju som publiceras i vårt november-nummer.

– Det var en stor barriär som man skulle över. Att göra andras låtar och producera dem gav mig en viss blick på ens eget material och gav något till det. Jag kunde sjunga en låt som jag inte hade någon relation till och ändå sjunga den på olika sätt. Vissa kunde jag göra till mina egna och relatera till mitt eget liv och en del var det som att jag var glad över att gå in i någon annan. Att härma någon.

Av årets deltagare i Så Mycket Bättre var Jakob Hellman ett namn som fick många att höja på ögonbrynen. Somliga röster har mer eller mindre uttryckt besvikelse över att han tackade ja, de ville inte ha honom i det sammanhanget.

– Jag kan förstå att det kan förekomma, men det har varit en del av att jag vill acceptera det här med att vända mig till en större publik. Försöka i alla fall. Det blir kanske inte en större publik, men inte heller en intern klubb för beundran.

Men när du bestämde dig för att vara med måste du ändå ha gjort dig beredd på att din profil kommer att höjas?

– Det har jag varit lite beredd på ett tag. Förra gången det var på tal övervägde jag också att tacka ja. Lite för att punktera bilden av mig själv som ett mystiskt, undflyende spöke. För jag känner att jag inte är sådan, vilket även folk runt om mig säger, “du är ju inte sån, du är ju en rolig typ”. Tycker de, då …

Han säger det sista med sitt sedvanliga skrockande och ett snett leende.

– Nä, men de tycker att jag gott kan trissa upp en annan bild av mig. Av Jakob Hellman.

Ja, “svår” är ju ett ord som kommit upp, i alla fall tidigare, men jag kan inte säga att jag upplevt dig som svår.

– I vissa sammanhang har det nog framstått som det, när jag inte har velat synas egentligen men bara velat visa upp låtar. “Titta inte på mig, kolla på de här låtarna, jag tänker inte hjälpa er för jag bara spelar dem. Ni får själva bena ut vad det fina är med den här låten, ni får bara en chans för ni får inte höra den igen”. Då gör man sig lite svår. När man döljer sina låtar för att jag inte är nöjd med det och inte riktigt orkar lyssna på vad det egentligen är jag sjunger och säger.

Han vill så gärna förklara, så gärna få fram sina exakta känslor kring förhållandet mellan skapandet av sångerna och mottagandet hos lyssnaren. Det går inte. Det blir för komplext.

– Äh, jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Var var vi någonstans? Jo, Så Mycket Bättre … Det var en resa, alltså. De var snälla och goa och tog hand om mig, måna om att det skulle bli som jag ville också fastän man vet att de hade en agenda för att få ut något av det som även de ville ha.

gallery_large

Tror du att bilden av dig nu kommer att bli lite mer sanningsenlig?

– Oftast har inte folk någon bild överhuvudtaget av mig, de har bara gjort sin egen föreställning. Och då kommer det att bli närmare verkligheten, förstås. Men jag försökte som nu bara berätta så gott jag kan. Det är själva sjungandet som varit nervöst eftersom jag inte jobbat som artist så mycket och nu plötsligt skulle sjunga med ett band.

– Andra dagen tyckte jag inte att jag sjöng bra. Då blev jag heldeprimerad och ville bara lägga av med allting. Vid soundcheck kände jag att jag satte den trots att det var en svår låt att sjunga, men när det skulle göras kunde jag bara inte komma till den känslan. Jag kom igenom låten, men det var ingen bra känsla efteråt. Alla märkte att jag inte var nöjd, jag kunde bara inte låtsas. Personen ifråga var dock jättego’ och tacksam.

Blir det automatiskt att man jämför sitt eget framträdande med de andras?

– Ja, det är oundvikligt. Och självklart hoppas man att det är någon annan som är lite tafflig, för man vill ju inte vara sämst, haha! Fast om man är sämst vill man i alla fall tänka att man är bra på något annat … Men sedan kom jag igen dagen därpå när jag gick upp och deltog i aktiviteterna och då hade jag inte ångest inför de andra framträdandena i alla fall. Jag är stolt över mig själv för att jag tog mig upp ur det där jädra mörkret.

Gick det så djupt att du till och med tänkte lägga nya albumet på is?

– Just då var det så jag kände. Att jag lägger av. Mest tyckte jag bara att det inte blev så bra som jag ville, men man kan ju alltid försöka säga att det vändes till något positivt. Och det kanske det var. Det viktigaste som hände. Att folk börjar tänka “Jakob Hellman gjorde det inget bra” och jag tycker att det är skitjobbigt att få höra. Sedan visar det sig att det var bra för mig, att jag fick en skjuts i att hitta det som jag är bra på. Gud vet.

 Hur var relationen till de andra? Var det lätt att komma in i gänget?

– Ja, alla var väldigt goa. Alla har blivit inkastade, alla vill bli väl omhändertagna och då tar man hand om varandra. Man vet att man kommer att bli utsatt för sin karriär med sina ups and downs.

Finns det några low points i din?

– Ja, men de var inte så hårda. Att jag var tvungen att sitta och gråta vid något tillfälle, det gjorde jag väl, men det var mer för att man blir rörd för att någon dök upp och hälsade. För de andra också. Man blir trött för att man inte får sova så mycket och då blir man till slut rörd för minsta lilla yttring. Man inser att man sitter och äter fin middag på ett fint ställe och är lite ledig på ett sätt, man får sitta och lyssna på artister som står så här nära en och sjunger. I alla fall de dagar man inte behöver sjunga själv. Då kan man mer slappna av.

Sedan att umgås med likasinnade, även om man kanske inte är det på alla plan.

– Man har det gemensamt att man är jävligt upptagen med sig själv. Alla är jävligt glada i att berätta om sig själva, egentligen.

Samtidigt är det ju en del av ert jobb, antar jag? Även om det varit lite hackigt under åren för dig så är ju folk intresserade och nyfikna.

– De är ju det. Och människor som söker sig till artisteriet har oftast ingenting emot det. 

Läs en längre intervju med Jakob Hellman i GAFFAs novembernummer. Registrera en prenumeration här.

Så Mycket Bättre sänds på TV4 med start lördag, 24 oktober.

LÄS OCKSÅ: Thåström medverkar i På Spåret


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA