x

Artistens projekt utsatt för nazistiskt attentat – resulterade i kärleksprotest

Artistens projekt utsatt för nazistiskt attentat – resulterade i kärleksprotest

Vi har tidigare rapporterat om musikern och konstnären Petter Wallenberg som bland annat har prisats för sitt arbete med att grunda den ideella HBTQ-organisationen Rainbow Riots och öppnandet av det första HBTQ-centret i Uganda.
 
 
Han startade också upp Bland Drakar Och Dragqueens, ett projekt där kända svenska dragartister läser sagor för barn på bibliotek runtom i landet.
 
I helgen utsattes projektet för ett attentat, som den nynazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) tagit på sig. 
 
På biblioteken i Täby och Nykvarn skulle två sagostunder hållas under lördagen och söndagen när personalen upptäckte att båda lokalerna spärrats av med avspärrningstejp och plakat satts upp där NMR skrivit: ”Små barn ska inte ha något att göra med sexuellt avvikande personer”.
 
Trots hotet genomfördes sagostunderna som planerat och händelserna har polisanmälts och väckt starka reaktioner på sociala medier. Nu har ett av biblioteken återigen blivit föremål för en protestaktion – fast denna gång som svar till NMR.
 
gallery_large
 
När personalen kom till Täby bibliotek i morse upptäckte de att byggnaden täckts med hjärtformade klistermärken som en kärleksprotest till stöd för Bland Drakar Och Dragqueens. Det fanns även meddelanden där det bland annat stod ”Tack för att ni står upp för fri demokrati” och ”De som hatar kanske hörs mer men vi är 1000 x fler.”
 
– Personalen blev jättelycklig, säger Malin Törnqvist, chef på Täby bibliotek, i ett pressmeddelande och fortsätter:
 
– För oss betyder det jättemycket. Det är civil olydnad i en kärleksfull form.
 
Petter Wallenberg fyller i:
 
– Det här visar att försöket att sabotera verkligen har misslyckats katastrofalt. Det har istället fått motsatt effekt – nu har det blivit rusning till våra sagostunder med dragqueens, säger han i samma pressmeddelande.
 

Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA