x

Spotify portar konspirationsteori om "satanistiskt pedofilnätverk"

Spotify portar konspirationsteori om "satanistiskt pedofilnätverk"

Spotify har börjat satsa allt mer på poddar. Bland annat har de ingått ett exklusivt distributionsavtal med den mycket populära podden The Joe Rogan Experience. Denna verksamhet har gjort att streamingtjänsten stött på nya problem, nu stänger de ner ett antal program, rapporterar Digital Music News.

Det gäller fyra poddar knutna till den så kallade QAnon-rörelsen. Tjänster som Youtube och Facebook har tidigare rensat sina plattformar från QAnon-material medan Spotify låtit poddarna ligga kvar. Men nu har man alltså också beslutat sig för att ta bort programmen. Det poddar man tar bort är: X22 Report, Praying Medic, Indigenous Mike och Pardon My American.

QAnon är en högerextrem konspirationsteori som växte fram på internetforumet 4chan. Enligt QAnon driver presidenten Donald Trump en kamp mot den så kallade ”djupa staten”. Denna djupa stat ska bestå av ett internationellt och satanistiskt pedofilnätverk som begår sexuella övergrepp på barn samt också mördar dem för att utvinna ungdomens elixir ur deras blod (!). Företrädare för detta nätverk är sådana som Hillary Clinton, Barack Obama, Dalai Lama, påve Franciskus och framträdande profiler i den amerikanska underhållningsbranschen.

I våras tog Spotify bort podden Urkult efter att tidningen Expo ifrågasatte poddens förekomst på streamingtjänstens plattform. Podden var producerad av den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen (NMR).

Även Joe Rogans inträde på plattformen har orsakat skarp kritik. Rogan har bland annat haft med den mycket kontroversielle konspirationsteoretikern och högerextremisten Alex Jones i sitt program The Joe Rogan Experience. Spotify kommer dock inte att ta bort det poddavsnitt som finns på plattformen där Alex Jones intervjuas.

LÄS OCKSÅ: Springsteen lånar ut sin röst och musik till kampanj


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA