x

Se den tungt kritiserade trailern till David Bowie-filmen

Se den tungt kritiserade trailern till David Bowie-filmen

Den kommande David Bowie-filmen Stardust hånas av både kritiker och fans efter att trailern släpptes i veckan, skriver flera medier.

Stardust har premiär i slutet på månaden och skildrar Bowies liv på 70-talet innan han slog igenom. Den brittiske ikonen spelas av landsmannen Johnny Flynn. Men Bowies familj har tagit avstånd från både produktionen och förbjudit filmskaparna att använda artistens musik.

Istället används annan musik och ledmotivet Good Old Jane är skrivet av Flynn, som utöver skådespelare också är sångare i folkrockbandet Johnny Flynn & The Sussex Wit. I en intervju med The Guardian säger Flynn att de antagligen kommer få kritik från Bowie-fansen. Om ledmotivet säger han:

– Jag tycker inte att det är skit, men jag visste att det inte behövde bli en briljant låt. Han (Bowie, reds. anm.) kände sig misslyckad, han ville vara någon annan och hade inte hittat ett sätt att kapitalisera på det ännu. Så jag försökte skriva låten så att det lät som att Bowie härmade Lou Reed.

När trailern till filmen släpptes i veckan reagerade bland andra kritikern Ethan Anderton på bloggen Slashfilm. Han tycker att trailern är klichéer staplade på varandra och att det verkar som att den försöker vara Queen-filmen Bohemian Rapsody, men med mycket mindre insikt i Bowies liv och absolut inga av hans låtar i filmen.

När det blev klart att att det inte skulle vara någon Bowie-musik i filmen gick producenten Paul Van Carter ut med ett klargörande där det bland annat stod:

"Detta är inte en biopic. Detta är en film som skildrar ett tillfälle och en vändpunkt i Davids liv och det är inte beroende av Bowie-musik. Detta var otydligt i pressreleasen. Som i Nowhere Boy med (John) Lennon eller Control med Joy Division så använder produktionen musik från tidsepoken och låtar som Bowie gjorde covers på, men inte hans originallåtar. Filmen är skriven som en ’ursprungsberättelse’ om början på Davids resa när han utvecklade Ziggy Stardust-figuren och är en karaktärsstudie av artisten, inte en musik-biopic driven av hitlåtar."

Se trailern nedan.

LÄS OCKSÅ: Feministisk protestsång mot våldtäkt blev viral


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA