x

1 500 personer deltog i konsertexperiment – här är resultatet

1 500 personer deltog i konsertexperiment – här är resultatet

I slutet av juli sökte tyska forskare 4 000 besökare till en konsert med för avsikt att undersöka hur corona sprids i större folksamlingar inomhus.

Experimentet skedde senare i staden Leipzig och på scen stod den Berlin-bördige singer-songwritern Tim Bendzko, vars debutalbum från 2011 sålde i 500 000 exemplar i Tyskland.

Forskarna sökte volontärer i åldrarna 18 till 50 år. Konsertbesökarna bar sändare som samlade in data kring deras rörelsemönster i lokalen och avstånd till andra besökare. De fick även handsprit som dels syftade till att skydda men också innehöll fluorescerande färg så att forskarna med UV-ljus kunde undersöka vilka ytor som är särskilt smittspridande. Även rökmaskiner användes för att se hur smittan spreds via luften. Forskarna laborerade med olika scenarier vad gäller antalet in- respektive utgångar till konsertlokalen och olika storlekar på publiken. Sammanlagt hölls tre spelningar.

Volontärerna testades för smitta innan konserten. Både med självtestning och på laboratorium. Så att detta experiment inte skulle orsaka än fler coronafall.

Även artisten Tim Bendkzko var nöjd med resultatet.

– Vi gillade det verkligen. Först trodde vi att det skulle bli väldigt sterilt på grund av maskerna, men det kändes överraskande bra, sa han då till BBC.

Nu har man också fått ett resultat och det visar sig att en lokal med god ventilation och där publiken följer rådande hygien- och säkerhetsreglerna skapar ytterst liten risk för coronaspridning, rapporterar NME.

– Det finns inga argument för att inte genomföra en sådan konsert. Risken att bli smittad är väldigt liten, säger forskaren Michael Gekle i en intervju, skriver SVT.

Man pekar i första hand på fysisk distans och god ventilation som de viktigaste delarna för att hålla nere smittorisken. De kritiska delarna är när publiken ankommer och lämnar lokalen, och om det hålls pauser och mat- och dryckesförsäljning.

Av de 1500 som deltog i experimenten smittades ingen.

LÄS OCKSÅ: Magnus Ugglas bråk med A-Ha – "blev vansinnig när Fula Gubbar slog igenom"


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA