x

Ebba Grön-singel skapar budkrig på Tradera

Ebba Grön-singel skapar budkrig på Tradera

Ebba Grön släppte sin första singel Antirock 1978 innehållande Profit och Ung & Sänkt. Omslaget är på riktigt hemmagjort. Med bilder från närmsta fotoautomat upptryckta på en kopiator där Lennart "Fjodor" Eriksson och Joakim Thåström jobbade och texterna handskrivna på baksidan så var den grejen fixad. De flesta av skivorna sålde Ebba Grön utanför en konsert med 999 på Gröna Lund. När bandet senare slöt avtal med proggbolaget Mistlur gavs singeln ut på nytt, denna gång i en betydligt större upplaga och med ett riktigt, tryckt, omslag.

Men nu är en originalutgåva till försäljning på Tradera. Den är dessutom signerad vilket gör den än mer unik. I skrivande stund är det en person som har lagt hela 18 000 för vinylsingeln. Den nuvarande ägaren och säljaren berättar:

“Jag och Fjodor växte upp tillsammans på Spårfinnargränd i Rågsved, jag lirade trummor och slagverk i Urin, och sen gitarr när Fjoppe lämnade för Ebba. Jag köpte plattan av honom, då när den kom ut, våren 1978. Det var schyssta år, där i slutet på 70-talet, Oasen, Sellstock, punken, allt man höll på med: konserter, gatuteater, fängelsegrupper, ockupation. Och en jävla massa fester, förstås, boozen rann när sinnena brann. Kul tid. Hård tid. Det är snart 50 år sen, mycket har förändrats sen dess, försvunnit, men en sak har alltid funnits kvar, och det är musiken.”

Säljaren går in på den nya rörelsen som byggde mycket på solidaritet:

“Oasen, Sellstock och all den musik som föddes där, där Ebba var ett av många band, var ett uttryck för en mängd olika saker, bland annat solidaritet – Oasen mot asen – att den som inte hade så mycket kunde få av oss andra som hade lite mer. Så är det nu också, idag, och det är därför jag säljer Antirock; degen kommer att gå till en Rågganpolare, en kär gammal vän till mig och bandet.”

Skivan ska vara i bra skick, knappt spelad, olimmat omslag (en liten reva mellan Ebba och Grön på framsidan), originalplastficka. Och den har Fjodors, Gurras och Thåströms autografer, både på omslag och etikett.

“Det finns ingen liknande, och det kommer inte finnas någon liknande Antirock i hela världen”, avslutar säljaren.

LÄS OCKSÅ: 1 500 personer deltog i konsertexperiment – här är resultatet


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA