x

Vaccinerad och du blir insläppt – ny biljettlösning utarbetas

Vaccinerad och du blir insläppt – ny biljettlösning utarbetas

Aktiekurserna knutna till livemusikbranschen ökade i veckan när läkemedelsbolagen Pfizer och Biontech meddelade att de nått långt i utvecklingen av ett COVID-19-vaccin. Biljettgiganten Ticketmaster utvecklar också ett system där man ska kunna använda en app för att bevisa att man är vaccinerad eller inte sjuk i COVID-19, skriver Billboard.

Med sin smartphone ska man kunna verifiera sin status för att bli insläppt på exempelvis en konsert. Denna lösning skulle kräva ett samarbete mellan tre parter utöver biljettköparen.

Efter biljettköpet skulle köparen behöva bevisa att de är vaccinerade eller har testat negativt genom det labb som undersökt dem. Detta labb skulle kontakta en leverantör av så kallade hälsopass som sedan i sin tur skulle bekräfta köparens COVID-status för Ticketmaster via appen. Köparen skulle bli insläppt eller nekad beroende på vilket besked som levererats till biljettdistributören. Ticketmaster skulle själva inte inneha informationen om köparnas COVID-status utan bara få besked om aktuellt tillstånd på givet datum.

Om detta upplägg skulle gå att genomföra i Sverige är osäkert. Datainspektionens jurist Jennie Grön säger till Musikguiden I P3 att det är tveksamt om det går att motivera att ett företag får tillstånd att handha dessa känsliga uppgifter bara för att en person ska gå på konsert.

LÄS OCKSÅ: Rena science fiction – skjuter musik rätt in i ditt huvud


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA