x

Laibach intar Sverige

Laibach intar Sverige

Laibach gör sig redo för ett nytt album och nästa år besöker bandet Sverige för tre spelningar.

Den slovenska gruppen grundades i industristaden Trbovlje, samma år som dåvarande Jugoslaviens ledare Tito dog. Bandet har genomgående motsatt sig etiketter av alla slag, vare sig ”industrial”, rock eller techno; de vill få lyssnaren att tänka, dansa och marschera till samma musik. Laibach har också kommit att bli ett av de mest internationellt hyllade bandet från ex-kommunistländerna i Centraleuropa.

2015 skrev de historia då de som första västerländska rockband någonsin uppträdde i Nordkorea. Väl på plats tolkade de Sound Of Music-musikalen som då spelades upp för den nordkoreanska partieliten.

I år firar Laibach 40 år och detta uppmärksammas med boxen Revisited, som bland annat innehåller debutplattan i nya versioner samt ett live-album som spelades in 2012 i Velenje Coal Mines, 200 meter under jord.

Deras kommande turné går under titeln Love Is Still Alive som är hämtad från låten med samma namn och som skapades för sci-fi-komedin Iron Sky – The Coming Race. En apokalyptisk vision av jordens undergång, med endast ett litet antal människor som överlever och kryssar runt universum i sikte mot Mars.

Nästa år släpper Laibach nytt album, musik skapad för musikalen Wir Sind Das Volk (We Are The People), baserad på texter av den kända tyska författaren och poeten Heiner Müller. Laibach kommer att framföra ett urval av låtar från denna musikal på sin kommande turné.

"Vi kan dessutom förvänta oss några andra överraskningar i konsertprogrammet, men du kan också vara säker på att det blir många godbitar från deras stora katalog", hälsar arrangören i ett pressmeddelande.

Laibach ser du på följande platser nästa år:

25 sept – Moriska Paviljongen, Malmö
26 sept – Lilla Cirkus, Stockholm
1 okt – Brewhouse, Göteborg

LÄS OCKSÅ: Thåström, Zara Larsson mfl – här är årets gästartister i På Spåret


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA