x

Popstjärna kritiseras för rollbesättning till sin film – ”ännu en utan autistisk input”

Popstjärna kritiseras för rollbesättning till sin film – ”ännu en utan autistisk input”

Den australiska låtskrivaren och popstjärnan Sia har både regisserat, samskrivit och komponerat soundtracket till den kommande musikalfilmen Music. Men innan filmen ens har släppts har hon fått utstå en hel del kritik, skriver Vulture.

Utöver Kate Hudson och Leslie Odom Jr. så spelas en av rollerna av Sia-favoriten Maddie Ziegler, som dansat i flera av australiskans musikvideor. Ziegler spelar ett barn med särskilda behov. Det sägs aldrig rätt ut, och Sia har inte förnekat det, men alla är rörande överens om att rollen skildrar en flicka med autism.

Flera har nu reagerat på det faktum att rollen inte spelas av en skådespelerska med autism utan en så kallad neurotypisk person. Den autistiska autismforskaren Dawn-Joy Leong skriver bland annat:

”Ännu en utan autistisk input. Besviken på @Sia, trodde du skulle vara mer progressiv och vågad än detta.”

"Jag är ledsen och konfunderad över att du inte tror att jag gjorde min research och konsulterade mina vänner på spektrat. Så många antaganden. Jag hoppas du älskar filmen. Den är vacker", skriver Sia som svar till forskaren. 

Sia har svarat på mycket av kritiken på Twitter. Men också gått till attack när hon känt sig påhoppad. Hon hävdar att hon gjort efterforskningar i ämnet under tre år. Läs några av ordväxlingarna från Twitter nedan.

Filmen Music har premiär februari 2021. Se trailern nedan. 

LÄS OCKSÅ: När schlagergruppen talade ut om sin bögskräck

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA