x

LISTA: 10 bandfrontare med lyckade solokarriärer

LISTA: 10 bandfrontare med lyckade solokarriärer

Band bildas och band splittras. Alla bra historier har tyvärr ett slut – men ibland så kommer det en uppföljare som till och med är bättre än den första. Det är inte många artister som lämnar sitt lyckade band för en lika lyckad solokarriär. Men det finns ett fåtal som står ut ur mängden. Här listar vi de musiker som har lyckats bäst enligt Ranker – en sida som rankar allt mellan himmel och jord baserat på vad läsarna röstar på. 

  1. George Michael – Wham

På tionde plats har vi den före detta Wham-medlemmen George Michael. Den brittiske popsångaren hade en mycket framgångsrik solokarriär efter att Wham splittrades 1986. Redan 1984 innan han och Andrew Ridgeley gick skilda vägar, släppte han sin första låt som soloartist. Careless Whisper blev en enorm hit, och är fortfarande hans mest kända låt. Men det var med debutalbumet Faith (1987) som han verkligen inledde sin solokarriär. Michael gav ut fem soloalbum som totalt sålde över 100 miljoner exemplar, innan han dog 2016.

  1. Peter Gabriel – Genesis

Peter Gabriel var sångare i bandet Genesis, men lämnade gruppen 1975 för att satsa på en solokarriär. Hans första hitsingeln var Solsbury Hill som gavs ut 1977, men det var inte förrän 1986 när han släppte albumet So som han verkligen blev framgångsrik som soloartist. Under sin solokarriär har Gabriel gett ut 14 album och även tre album med filmmusik. Han har vunnit sex Grammys i bland annat kategorin Bästa Filmsång, och 2009 tilldelades han Polarpriset. 

  1. Sting – The Police

Sting var basist och sångare i bandet The Police tills han, 1985, bestämde sig för att testa sina vingar som soloartist. Och hans vingar höll väl. Under sin karriär har han vunnit 17 Grammy-statyetter och nominerats till en Oscar för Bästa Låt. År 1993 gav Sting ut albumet Ten Summoner's Tales, som sålde trippel platina på lite över ett år i USA. 2017 tilldelades Sting Polarpriset. 

  1. Michael Jackson – The Jackson Five

Michael Jackson, “The King of Pop”, har gjort makalösa framgångar, inte minst som soloartist. År 1971 påbörjade han sin solokarriär, medan han fortfarande var medlem i The Jackson Five. Hans album Thriller gavs ut 1982 och är världens mest sålda album genom tiderna. Jackson har haft en stor påverkan på musikindustrin och varit banbrytande när det kommer till att göra musikvideor. 

  1. Stevie Nicks – Fleetwood Mac

Stevie Nicks, sångerska och låtskrivare i bandet Fleetwood Mac, har gett ut åtta album som soloartist. Hon anslöt sig till bandet 1975 och inledde sin solokarriär 1981, fortfarande som sångerska i bandet. Hennes debutalbum som soloartist var Bella Donna (1981), som sålde över två miljoner exemplar och toppade listan “Billboard 200” i USA. Hon är den enda kvinnan som två gånger valts in till “Rock and Roll Hall of Fame”, som medlem i Fleetwood Mac 1998 och som soloartist 2019. 

  1. Paul McCartney – The Beatles och The Wings

Efter att The Beatles splittrades 1970 påbörjade McCartney sin solokarriär, han gav då ut två album, däribland Ram som många kritiker anser som hans bästa soloalbum. 1971 bildade han gruppen The Wings, som var aktiva fram till 1980. Efter det fortsatte McCartney den solokarriär han påbörjat 1970. Han har spelat in 17 album som soloartist, och på några av albumen spelar han alla instrument själv. Han har blivit utnämnd av Guinness Rekordbok till musikhistoriens mest framgångsrika låtskrivare. 

  1. Rod Stewart – Jeff Beck Group och The Faces 

Rod Stewart är en av de bäst säljande artisterna genom tiderna, med över 250 miljoner sålda skivor världen över. Han släppte sitt debutalbum, An Old Raincoat Won't Ever Let You Down, som soloartist 1969, samtidigt som han var sångare i gruppen The Faces. 1994 valdes han in till “Rock and Roll Hall of Fame” och 2006 till “UK Music Hall of Fame”. Stewart har gett ut hela 31 album som soloartist, där tio har legat högst upp på “UK Albums Chart”. 

  1. Lionel Richie – Commodores

År 1982 efter att ha varit sångare i bandet Commodores i 14 år satsade Lionel Richie på sin solokarriär. Hans andra album, Can't Slow Down, som gavs ut 1983 kammade hem två Grammys, bland annat för Årets Bästa Album. Totalt har han tio utgivna album med flera hitsinglar som letat sig upp på topp tio listorna världen över. Under sin karriär har han sålt över 90 miljoner skivor, vilket gör honom till en av de bäst säljande artisterna genom tiderna.

  1. Paul Simon – Simon And Garfunkel

Paul Simons solokarriär tog fart 1970 efter att han och Art Garfunkel gått skilda vägar. 2001 valdes han in till “Rock and Roll Hall of Fame” som soloartist. Av totalt 14 utgivna album är Graceland som gavs ut 1986 fortfarande hans mest populära soloalbum. Det sålde över 14 miljoner exemplar och vann en Grammy för Årets Bästa Album. Han har vunnit 4 Grammys som soloartist och tilldelades Polarpriset 2012. 

  1. Phil Collins – Genesis

På plats nummer ett har vi Phil Collins som påbörjade sin solokarriär 1980, efter att ha varit trummis och sångare i bandet Genesis i tio år. Hans debutalbum, Face Value (1981), blev en enorm succé i hela världen och hitsingeln In The Air Tonight är till denna dag hans mest populära låt. Collins har gett ut åtta album som tillsammans sålt över 150 miljoner exemplar världen över, vilket gör honom till en av världens mest sålda artister. Som soloartist har han vunnit åtta Grammy-statyetter och sex stycken i Brit Awards, tillsammans med en rad andra priser. 2012 valdes han in till “The Hall of Fame”. 

LISTA: På Spåret – bli överkörd av dessa framträdanden


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA