x

Svart musikproducent brutalt misshandlad av polis – knytnävar, sparkar och batongslag

Svart musikproducent brutalt misshandlad av polis – knytnävar, sparkar och batongslag

Den svarte, franske musikproducenten Michel Zecler ska ha misshandladats svårt av Paris-polisen, skriver bland annat DN

Förra lördagen klockan 19:40 lämnade Zecler sin musikstudio i det 17:e arrondissementet i Paris. Utanför såg han en polisbil och vände därför tillbaka till studion – han bar inte munskydd, något som kan leda till 135 euro i böter i landet.    

Poliserna följde efter honom och bryter sig in i studion, hävdar Zecler.

– De kallade mig "smutsig n****" flera gånger, säger den misshandlade.

Filmklipp visar hur polisen slår honom och öser rasistiska glåpord över producenten. En granne samt vittne berättar att en av poliserna slår honom "kanske sju gånger" i ansiktet medan polisen står på knä. Han ska ha slagit så hårt att han får ont i handen. 

Studion hade installerade övervakningskameror och händelsen är väl dokumenterad. Zecler misshandlas i drygt fem minuter och utsätts för tjugotalet knytnävsslag, tiotalet sparkar och batongslag. Många av slagen träffar hans huvud. Han knäas också i ansiktet och batongen hålls mot hans hals vid flera tillfällen. En av poliserna drar också sitt tjänstevapen, enligt ett vittne. Polisen avbryter misshandeln när några musiker kommer springande. De lämnar då platsen. Sedan krossar de en ruta och kastar in en tårgasgranat som exploderar i studion.

Händelsen rubriceras som rasistiskt motiverat våld och utreds av både åklagare och internutredare hos polisen. Skandalen kommer en vecka efter att stora demonstrationer hållits i Frankrike mot en ny lag som begränsar möjligheten att fotografera poliser. Bilder som ”angriper poliser psykiskt eller fysiskt” riskerar att leda till upp till ett års fängelse och 45 000 euro i böter.

Sångerskan Aya Nakamura och fotbollsstjärnan Kylian Mbappé är några av de franska profiler som gått ut och gett sitt stöd till Zecler.  

LÄS OCKSÅ: Gratisjobbade för Idol och smittades med corona – får ingen ersättning


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA