x

Nick Cave till angrepp efter låtcensur – ”stympat en artefakt av enormt kulturellt värde”

Nick Cave till angrepp efter låtcensur – ”stympat en artefakt av enormt kulturellt värde”

Rockikonen Nick Cave går till angrepp mot BBC för att de inte spelar originalversionen av julklassikern Fairytale Of New York – som innehåller nedsättande begrepp, skriver bland andra The Guardian.

Det blev liv på luckan när BBC Radio 1 beslutade sig för att inte spela originalversionen av The Pogues och Kirsty MacColls klassiska jullåt Fairytale Of New York. BBC ansåg att lyssnare kunde känna sig kränkta av vissa av formuleringarna i låten.

Den australiske artisten Cave skriver om låten på The Red Hand Files. Den sida där han lägger upp sitt nyhetsbrev och svarar på frågor från fansen. Han får frågan:  ”Vad är din åsikt om BBC:s beslut att censurera vissa ord i låten Fairytale Of New York denna jul?”

På det svarar han bland annat att låtar med "med samma emotionella kraft som Fairytale Of New York är väldigt ovanliga" och att BBC har "stympat en artefakt av enormt kulturellt värde". Men han skriver också att han inte är rätt man att kommentera hur kränkande ordet "faggot" är för vissa människor och särskilt inte unga människor.

Debatten om ordvalen i låten är någonting som brukar vara en återkommande diskussion kring juletid. Men den överlevande delen av duon som framför låten, Shane MacGowan, har sagt att han inte motsätter sig att orden så att säga censureras när den spelas i radio.

Svenska Dagbladets popnestor Andres Lokko skriver i en kommentar i tidningen att han tycker att det är bra att låten "censureras". Dels för att MacGowan gett sitt tillkännagivande, men också för att de homofoba och misogyna begreppen i låten spelar högerextrema krafter i händerna.

Med detta sagt så kommer originalversionen tt kunna höras i BBC Radio 2 och DJ:s som verkar i BBC har möjlighet att välja mellan de två versionerna.

LÄS OCKSÅ: BBC Radio 1 förbjuder "Fairytale Of New York"s originalversion


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA