x

Cherrie riktar skarp kritik mot modeföretag – "detta har gjort mig chockad men framför allt ledsen"

Cherrie riktar skarp kritik mot modeföretag – "detta har gjort mig chockad men framför allt ledsen"

På senare tid har det riktats stark kritik mot det snabbt växande modeföretaget Nakd. Flera praktikanter och tidigare anställda har vittnat på sociala medier om företagets hårda och orättvisa arbetsvillkor.

R&B-sångerskan Cherrie, främst känd för sin låt Mami och sina samarbeten med Miriam Bryant och Yasin, tar nu avstånd från bolaget.

– Detta har gjort mig chockad men framför allt ledsen. Ledsen för att jag snart i ett år har jobbat med ett företag som jag inte kan stå bakom, säger Cherrie i en video på Instagram.

Den tidigare praktikanten Elif Abay skriver på Instagram om de orimliga krav Nakd satte på sina praktikanter. Hon förväntades stänga 160 deals på en månad, motsvarande en miljon kronor, fast hon knappt fått någon upplärning. 22-åringen fick höra att hon inte “la ner energi på sitt arbete”, trots att hon jobbade minst 40 timmar i veckan.

– Jag fick utslag och stresseksem över hela ansiktet. Mina händer svullnade upp för att jag arbetade så mycket, berättar hon till Expressen

Cherrie avslöjade under torsdagen att hon stoppat den klädkollektion hon skapat tillsammans med Nakd, som var tänkt att lanseras den 19 december. Vilket sångerskan känner sig förtvivlad över då hon äntligen fått ta plats i en värld hon aldrig tidigare varit välkommen i, berättar hon.

– Mitt mål med kollektionen var att skapa representation. Sanningen är att jag är den första svarta, somaliska, muslimska kvinnan från förorten som får göra någonting sånt här. Så att jag aktivt tar avstånd hoppas jag inte betyder att vi stänger igen en dörr. Men även om så, tycker jag det är värt att göra så här, säger 29-åringen. 

En kartläggning gjord av Breakit visar att Nakd är det bolag som tagit emot flest praktikanter i jämförelse med åtta andra modeföretag. Företaget har tagit in 300 praktikanter på fem år. Nakd-grundaren Jarno Vanhatapio svarar på kritiken i en intervju med Breakit.

– Det som har blivit fel är att det finns praktikanter som har känt den här negativa stressen över målen och att kulturen har upplevts som tuff. Men det har inte varit med illvilja som vi har gett dem en dålig upplevelse. Vi har velat bygga upp självförtroende och kunskap, och det är förfärligt om det har resulterat i det motsatta i många fall, säger han. 

Elif Abay har nu startat en kampanj på Instagram för att bojkotta företaget och vittnesmål om hur Nakd utnyttjar sina anställda fortsätter att strömma in. 

 
 
 
 
 
Visa det här inlägget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av CHERRIE (@chvrrie)

 
Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA