x

SVT visar dokumentär om Ulf Lundell – "avskyr intervjuer"

SVT visar dokumentär om Ulf Lundell – "avskyr intervjuer"

I snart ett halvt sekel har Ulf Lundell varit aktuell både som artist, låtmakare och som författare. I en dokumentär av Marie Nyreröd får vi följa Ulf Lundell genom livet – "ett liv som är som en saga", enligt ett pressmeddelande från SVT som visar dokumentären.

Ulf Lundell växer upp i ett tryggt arbetarhem, fångas av hippierörelsen ”The Summer of Love” 1967, skriver generationsromanen Jack, och blir blir till nåt slags nationalskald med Öppna Landskap. Men ingen saga utan motgångar. Ulf Lundell har också skapat rubriker om alkoholmissbruk, inställda spelningar och fittstimsbråk.

De senaste 15 åren har Ulf Lundell varit ytterst sparsam med media, och levt tillbakadraget på sin gård på Österlen. Nu gör han ett undantag och öppnar sin ateljé. Där har måleriet blivit ännu en del i hans konstnärliga verksamhet.

– Ulf Lundell avskyr intervjuer, men han har generöst låtit mig använda inläsningarna av Vardagar som del i dokumentären. Sen har jag grävt i arkivet. Från Joakim Strömholm har jag fått aldrig tidigare visade smalfilmer med en 20-årig Ulf Lundell, säger Marie Nyreröd i ett pressmeddelande.

Dokumentären är uppdelad i två avsnitt. Första delen heter Från Folkhemsbarn Till Nationalskald. Den handlar om Ulf Lundells första 35 år, och slutar med megasuccén Öppna Landskap. Andra delen heter Från Kaos I Stan Till Lugn Vid Havet som börjar med skilsmässoalbumet Den Vassa Eggen och slutar med dagens "ensamma tillvaro".

Förutom Ulf Lundell själv medverkar Leif GW PerssonEva DahlgrenBenny Andersson, statsminister Stefan Löfven, storasyster Inger Lundell, mellostjärnan DotterLena AnderssonSigge EklundKarolina RamqvistDavid LagercrantzGöran GreiderÅsa LinderborgTomas Andersson Wij med flera.

Som komplement till dokumentären har SVT spelat in en publiklös konsert med Ulf Lundell och hans band på Cirkus i Stockholm. Den visas på SVT1 och SVT Play den 10 januari.

– Om 2020 hade varit ett vanligt år hade vi filmat Ulf Lundell på hans turné under sommaren. Nu blev det så här istället, säger Marie Nyreröd.

Upplägget är som följer:

SVT1 onsdag 30 december 2020 kl 20.00: Ulf Lundell – friheten och ensamheten (1:2)
SVT1 onsdag 6 januari 2021 kl 20.00: Ulf Lundell – friheten och ensamheten (2:2)
SVT1 söndag 10 januari 2021 kl 21.00: Ulf Lundell live på Cirkus

Allt kan även ses på SVT Play.

LÄS OCKSÅ: Alla David Bowies låtar rankade från sämst till bäst – plats 15-1


Nyheter, artiklar och recensioner från GAFFA